23948sdkhjf

(S): Regeringen mörkar tågfiasko

Regeringen har en hemlig lista över inställda tåg som de inte visar, påstår Anders Ygeman (S), ordförande i riksdagens Trafikutskott. Ett ofattbart svek mot resenärerna tycker han.
Vid en utfrågning i riksdagens Trafikutskott förra veckan sa infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd att en av de främsta insatserna för att komma till rätta med tågkaoset i vinter var en lista över tågavgångar som ska ställas in. När denna så kallade reduceringslista nu - via massmedia - har blivit offentlig, riktar Socialdemokraterna skarp kritik mot regeringens linje.

– Att ställa in fler tåg för att komma till rätta med tågkaoset är som att stänga flera kassor i affären för att korta köerna. Att regeringen dessutom har skurit ned på underhållet och nyinvesteringarna i järnväg - som verkligen hade kunnat lösa problemet - är ett svek mot tågresenärerna. Läget är mycket allvarligt, och nu behövs rejäla satsningar - snabbt, säger ordföranden i riksdagens Trafikutskott Anders Ygeman (S).

Socialdemokraterna föreslår nu ett antal skarpa åtgärder mot tågkaoset:
1. Ge Trafikverket omedelbart i uppdrag att ta fram ett samlat åtgärdsprogram för ökad vinterberedskap.
2. Öka investeringarna i järnvägsnätet med 760 miljoner kronor redan 2011.
3. SJ måste få ett tydligt samhällsuppdrag: att vara ett enkelt, prisvärt och pålitligt resealternativ. Då behövs en prispolitik på biljetter som gör att de kan vinna marknadsandelar från andra transportslag.
4. Genomför omedelbart de åtgärder som Riksrevisionen rekommenderar - framför allt när det gäller att stärka styrningen av resurser till järnvägen.
5. Se över hur underhållsverksamheten är organiserad - för att skapa ett mer effektivt underhåll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062