23948sdkhjf

Bombardier köper ryskt bolag

Bombardier tillkännager ett nytt partnerskap i Ryssland och köper en del av den ryska signaltillverkaren Elteza. Syftet är att stärka närvaron på den enorma ryska järnvägsmarknaden.
BT Signaling B.V. har tecknat ett avtal om att köpa en andel i signalutrustningstillverkaren United Electrical Engineering Plants, mera känt som Elteza. Elteza är ett dotterbolag till Ryska Järnvägarna (RZD). Inledningsvis kommer BT Signaling B.V. att köpa 25 procent av aktierna i Elteza och efter ytterligare godkännande kommer företaget att öka sitt ägande till närmare 50 procent. RZD förblir majoritetsägare. Avtalet undertecknades i Moskva den 13 december vid en ceremoni i vilken Pierre Beaudoin , vd och koncernchef för Bombardier Inc. och Vladimir Jakunin , chef för Rysslands Järnvägar, deltog.

Elteza är Rysslands största producent av signalutrustning med fler än 3000 anställda i sju fabriker. Bolaget specialiserar sig på konstruktion, utveckling och produktion av signalutrustning och styrsystem för tåg, vilka har levererats till Ryssland, de Oberoende staters samvälde (OSS) och till de baltiska staterna. Det nya partnerskapet blir ett av de första exemplen på privatiseringen av ett dotterbolag till de Ryska Järnvägarna och en del av RZD:s moderniseringsstrategi.

Bombardier och RZD är redan starka partners i det gemensamma bolaget Bombardier Transportation (Signal) Ltd, som varit verksam i Moskva sedan 1996. Bolaget har i nära samarbete med Elteza utrustat över 90 ryska tågstationer med datorbaserade signalställverk av typen BOMBARDIER EBI Lock 950. I och med det nya avtalet kommer en ny avdelning bildas med fokus på produkttillverkning, bland annat av EBI Lock 950 samt den senaste generationen av bangårsutrustning.

– Avtalet är en milstolpe för Bombardier Transportation eftersom vi ökar vår redan starka närvaro i regionen, inom området signalutrustning för järnväg. Vi värdesätter möjligheten att ytterligare utveckla vår närvaro i Ryssland men också i OSS och i Baltikum, säger André Navarri , vd och COO för Bombardier Transportation.

– Vi har haft en stark relation med RZD i många år och det nya avtalet bekräftar ytterligare både vårt goda rykte inom teknik och vår fungerande organisation. Vi är mycket glada över att arbeta tillsammans i detta spännande företag och ser fram emot att fortsätta utveckla vår verksamhet i Ryssland, säger Sergey Ermolaev , Landschef för Ryssland och OSS, Bombardier Transportation.

Köpet ska godkännas av de statliga myndigheterna och prövas enligt sedvanliga villkor. Transaktionen förväntas vara slutförd under första kvartalet 2011.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079