23948sdkhjf

MTR säkrar tunnelbanan

MTR Stockholms interna rapport visar att deras medarbetare agerade helt enligt gällande rutiner när det gäller hotet som riktades mot röd linje i somras och som nu uppmärksammats av media.
Säkerhet är MTR Stockholms högsta prioritet, enligt företagets egen utsago. Det finns tydliga säkerhetsrutiner och företagets medarbetare utbildas och övas löpande i dessa.

Den aktuella händelsen som först i dagarna har rapporterats i media inträffade den 19 juli i somras, och gällde en påstådd bomb i en barnvagn. Hotet anmäldes till SL:s Trygghetscentral, som förmedlade kontakt med polisen. Föraren uppmanades av trafikledningen att utrymma tåget på stationen i Fittja och säkerställa att inga resenärer fanns kvar ombord. På polisens uppmaning körde efterföljande tåg förbi stationen utan att stanna. Ett yttre trafikbefäl kallades till platsen och inväntade polisen. En polispatrull sökte igenom barnvagnen, tåget och stationen. Polisen hittade ingen bomb och gav oss klartecken att starta trafiken igen. Hela förloppet pågick mellan kl 13:46 och 14:25.

MTR Stockholm gör inga egna hotbildsanalyser utan vi följer polisens rekommendationer och instruktioner. Företaget polisanmäler alla brott som begås i tunnelbanesystemet till polisen som utreder dessa. Det gäller både brott som begås mot resenärer och medarbetare.

– Vi arbetar systematiskt med säkerhet och det är naturligt för oss att löpande se över och förbättra våra rutiner. Precis som vi dagligen utvärderar och följer upp vårt arbete, så gör vi givetvis en värdering baserat på helgens händelser, säger vd Peter Viinapuu .

Under 2010 har MTR Stockholm genomfört tre krisövningar, varav två tillsammans med SL, polis, räddningstjänst samt tunnelbanans operativa ledning. Vidare har företaget genomfört ett antal utrymningsövningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078