23948sdkhjf

Nya tillsynsuppdrag till Transportstyrelsen

Regeringen har fattat beslut om att Transportstyrelsen ska ta över företagskontrollerna av kör- och vilotider från Polisen från den 1 januari 2011. 
Transportstyrelsen bygger upp en ny verksamhet med omkring 30 medarbetare på flera orter. Verksamheten ska vara fullt utbyggd under 2011.
I samband med att Transportstyrelsen tar över verksamheten kommer fokus att flyttas från förare till företag och sanktionerna kommer att bli mer kännbara. På sikt kommer även antalet kontroller att bli fler än tidigare. Syftet med regelverket är att bidra till en sund konkurrens inom transportnäringen och att förbättra trafiksäkerheten på vägarna och arbetsvillkoren för förarna.
Förändringarna genomförs för att Sverige ska leva upp till beslut som har fattats i Europaparlamentet. Det är där man har slagit fast att 3 procent av utförda transportarbetsdagar ska kontrolleras och att brott mot regelverket ska leda till kännbara sanktioner.
Regeringen fattade beslutet om att flytta verksamheten den 3 december och förordningen SFS 2010:1620, som reglerar förändringen, utkom från tryck den 14 december.
Transportstyrelsen tar även över tillsyn kopplat till arbetstidsreglering i transportsektorn från Arbetsmiljöverket från 1 januari. Riksdagens beslut om att Transportstyrelsen ska ta över tillsyn enligt arbetstidsregleringen berör flera trafikslag.
På vägtrafikområdet finns stora likheter och beröringspunkter mellan Arbetsmiljöverkets uppgifter enligt vägarbetstidslagen och kontrollerna av kör- och vilotiderna hos företag. Det pågår internt utredningsarbete om hur verksamhetens ska organiseras. Representanter för yrkestrafikbranschen kommer att bjudas in till en workshop i slutet av januari.
På järnvägsområdet får Transportstyrelsen en ny tillsynsuppgift som berör järnvägsföretag som bedriver internationell trafik.
På luftfartsområdet blir det nya tillsynsansvaret väldigt begränsat. Ansvaret består endast av att utöva tillsyn över flygarbetstidslagen och inte de övriga arbetstidsbestämmelserna i arbetstidslagen. Arbetsmiljöverket kommer att ha fortsatt tillsynsansvar över arbetstidslagen.
På sjöfartsområdet blir det ingen förändring alls. Transportstyrelsen har redan tillsyn över vilotid för sjömän och reglerar i föreskrifter hur arbetsordningar ska se ut och hur vilotidsjournal ska föras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094