23948sdkhjf

Allt fler firar jul på hotell

Allt fler väljer att fira julen på ett hotell. Det är en trend inte minst i Västerbotten.
– Det är en tydlig trend. Folk vill ha en lugn och skön jul, utan stress och utan att behöva laga mat till hela tjocka släkten, säger Stefan Dillner i Saxnäs.

Han är en av ägarna till Saxnäsgården, där drygt hundra personer har bokat in sig på julafton.

Flera sorters sill, skinka, kalvsylta, prinskorv, köttbullar, lutfisk och Ris á la Malta.

Låter det svettigt? Ja, det tycker en stor del av svenska folket. Allt fler väljer nämligen att komma bort från alla åtaganden under julhelgen. I stället tar man med sig familjen och firar jul på hotell - där någon annan får göra jobbet.

– Jag tror att folk blir allt mer bekväma. Man vill hellre satsa på kvalitet, samvaro och avslappning än att laga mat och serva släkten till höger och vänster, säger Stefan Dillner, säger Stefan Dillner.

På Saxnäsgården har man bjudit in till julfirande i väldigt många år. Och Stefan Dillner ser en tydligt ökande trend. I år bor drygt hundra personer på Saxnäsgården för att fira jul. Dessutom har ytterligare drygt 50 personer bokat julbordet på julafton.

– Vi märker av en tydlig ökning och det gör man i hela Sverige. På Västkusten, till exempel, är det många skärgårdshotell som är fullbokade under julen, säger Stefan Dillner.

Och vilka är det då som har sökt sig till Saxnäsgården över jul?

– Ja, det är en blandad skara. Vi har några singlar, familjer, par, pensionärer – ja allt, säger Stefan Dillner och skrattar.

Gästerna kommer att bjudas på ett ordentligt julfirande. Dan före dan blir det uppesittarkväll med julmusik och julpyssel. På julafton blir det julbord och Kalle Anka och självklart kommer tomten på besök – i en släde dragen av renar.

– Det brukar vara lugnt och skönt, folk sitter vid brasan eller tv:n och slappnar av. Det är härligt, säger Stefan Dillner.

Även andra hotell i länet satsar på julfirande, däribland Hotell Lappland i Lycksele, Tärnaby Fjällhotell och anläggningarna i Hemavan. Där har också en mängd bokningar rullat in och gästerna kommer bland annat att bjudas på julmys i slalombackarna och julbord.

– Det här är en trevlig tradition. Västerbotten har en fantastisk natur, underbara råvaror och ett brett utbud av vinteraktiviteter. Att paketera allt detta till ett mysigt och lockande julfirande är något jag rekommenderar, säger Ulf Figaro , projektledare på Västerbottens Turism.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062