23948sdkhjf

Stockholm biogasfördubblar

Stockholm fördubblar biogasproduktionen till 2012 – det har de styrande i Stockholms stadshus beslutat. Tack vara nya produktionsanläggningar blir målet möjligt att nå.
Måndag 20 december hölls det första rundabordssamtalet efter valet om biogas och fordonsgastillgången i Stockholm. Miljöborgarrådet Per Ankersjö (C) och trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) hade samlat ungefär 15 aktörer.

– Det var ett möte i positiv anda. Politiken och näringslivet måste ju hjälpas åt för att få mer biogas och hantera de viktiga mark- och tillståndsfrågor som idag ofta försenar och fördyrar planerna på ökad produktion. Det är tydligt att politikerna i Stadshuset har en stark tilltro till biogasen. Fördelen av politisk enighet, acceptans för naturgasens roll som back-up, samt behovet av skyndsamma beslut om ökad insamling av matavfall var tre budskap som jag framförde vid mötet, säger Anders Mathiasson , vd Energigas Sverige.

Fordonsgasförsäljningen har ökat med 100 procent under senaste året. Detta har därför tidvis varit brist på gas på tankstationerna. Det krävs både naturgas och mer biogas för att klara efterfrågan. Biogasproduktionen i länet kommer mer än fördubblas under de kommande två åren. Det är flera projekt på gång, exempelvis en anläggning i Skarpnäck. Den största andelen potentiellt substrat (produkter som kan rötas) till biogas är matavfall från hushåll, offentlig verksamhet, storkök och restauranger. Det nationella målet är att samla in 35 procent matavfall. Det nationella genomsnittet är en bit över 20 procent. I Stockholm är siffran en bit under 10 procent.

– Det är en politisk fråga hur matavfallet i högre utsträckning ska kunna bli biogas. Avfallskvarnar kan utgöra ett komplement för att tillvara ta en del av hushållens matavfall, men kvarnar är ingen lösning för de stora mängderna substrat. Västerås är ett gott exempel som har infört ett välfungerande system för matavfallsinsamling. Det finns inga skäl till varför Stockholm inte skulle kunna klara det, säger Anders Mathiasson .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094