23948sdkhjf

Tågresanderekord på julafton

Normalt brukar julafton vara en av de lugnaste resdagarna på året, i år är tågen i stort sett fullbokade. Att det samtidigt är stora trafikstörningar ser ut att ge SJ en riktigt svettig helg trots kylan.
En ny undersökning gjord bland SJ:s resenärer visar att var sjätte tågresenär kommer att resa även på julafton i år. Att julafton ligger på en fredag innebär att det blir en ovanligt stor resdag. Många har troligen inte haft möjlighet att ta ledigt för att resa före helgen.

Den här julen ser också ut att bli den svåraste på länge för all slags trafik, inte minst järnvägstrafiken. Igenisade växlar och andra problem på grund av snö och sträng kyla har skapat stora störningar i tågtrafiken och väderprognoserna ger inte mycket hopp inför dopparedagen 24 december.

Varför vill då svenskarna resa just på självaste julaftonen i år? Jo, den allra vanligaste orsaken till att svenskarna reser på julafton är att man ska träffa föräldrar eller svärföräldrar. 67 procent av de tillfrågade har angett detta som reseanledning. Näst vanligast (30 procent) är syskon, sedan kommer mor- eller farföräldrar och andra släktingar. 9 procent säger att de ska besöka barnen på julafton och 4 procent reser för att hälsa på barnbarnen.

– Lika många kommer att välja tåget som bilen. Det är positivt att folk planerar sin resa i tid och väljer att åka miljösmart. Undersökningen visar dessutom att mer än hälften som reser på julafton känner sig stressade över detta. Då passar en tågresa perfekt, där det är lätt att koppla av och slippa tänka på det hala väglaget, säger Elisabeth Lindgren, kommunikationsdirektör på SJ.

SJ har genom opinionsinstitutet Novus tillfrågat drygt 1000 personer i SJ:s kundpanel. Hälften svarade att de bokat sin julaftonsbiljett minst en månad i förväg. 16 procent av resenärerna väntar till själva julafton med att boka biljetten.

Av alla som ska resa på julafton svarade 45 procent av de skulle åka tåg, lika många väljer bilen. 9 procent tänker ta flyg och 1 procent tar buss på julafton. Alla siffror enligt den undersökning SJ låtit göra. Att bussen får så låg andel kanske kan förklaras med att alla personer som tillfrågats tillhör SJ:s kundpanel, alltså personer som vanligtvis har tåg som förstaval för sina resor, många bussresenärer finns inte med bland de tillfrågade.

Så hur ska då SJ klara anstormningen på julafton?
– Vi har satt in så mycket kapacitet som det går för att alla tryggt ska kunna ta sig till resmålet på julafton, säger Elisabeth Lindgren.

Hur det kommer att gå med tågen, bussen och all annan kollektivtrafik i julhelgen? Det kan du läsa här på rt-forum.com 27 december då vi kommer att summera trafikläget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094