23948sdkhjf

Tågresanderekord på julafton

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

Normalt brukar julafton vara en av de lugnaste resdagarna på året, i år är tågen i stort sett fullbokade. Att det samtidigt är stora trafikstörningar ser ut att ge SJ en riktigt svettig helg trots kylan.

En ny undersökning gjord bland SJ:s resenärer visar att var sjätte tågresenär kommer att resa även på julafton i år. Att julafton ligger på en fredag innebär att det blir en ovanligt stor resdag. Många har troligen inte haft möjlighet att ta ledigt för att resa före helgen.

Den här julen ser också ut att bli den svåraste på länge för all slags trafik, inte minst järnvägstrafiken. Igenisade växlar och andra problem på grund av snö och sträng kyla har skapat stora störningar i tågtrafiken och väderprognoserna ger inte mycket hopp inför dopparedagen 24 december.

Varför vill då svenskarna resa just på självaste julaftonen i år? Jo, den allra vanligaste orsaken till att svenskarna reser på julafton är att man ska träffa föräldrar eller svärföräldrar. 67 procent av de tillfrågade har angett detta som reseanledning. Näst vanligast (30 procent) är syskon, sedan kommer mor- eller farföräldrar och andra släktingar. 9 procent säger att de ska besöka barnen på julafton och 4 procent reser för att hälsa på barnbarnen.

– Lika många kommer att välja tåget som bilen. Det är positivt att folk planerar sin resa i tid och väljer att åka miljösmart. Undersökningen visar dessutom att mer än hälften som reser på julafton känner sig stressade över detta. Då passar en tågresa perfekt, där det är lätt att koppla av och slippa tänka på det hala väglaget, säger Elisabeth Lindgren, kommunikationsdirektör på SJ.

SJ har genom opinionsinstitutet Novus tillfrågat drygt 1000 personer i SJ:s kundpanel. Hälften svarade att de bokat sin julaftonsbiljett minst en månad i förväg. 16 procent av resenärerna väntar till själva julafton med att boka biljetten.

Av alla som ska resa på julafton svarade 45 procent av de skulle åka tåg, lika många väljer bilen. 9 procent tänker ta flyg och 1 procent tar buss på julafton. Alla siffror enligt den undersökning SJ låtit göra. Att bussen får så låg andel kanske kan förklaras med att alla personer som tillfrågats tillhör SJ:s kundpanel, alltså personer som vanligtvis har tåg som förstaval för sina resor, många bussresenärer finns inte med bland de tillfrågade.

Så hur ska då SJ klara anstormningen på julafton?
– Vi har satt in så mycket kapacitet som det går för att alla tryggt ska kunna ta sig till resmålet på julafton, säger Elisabeth Lindgren.

Hur det kommer att gå med tågen, bussen och all annan kollektivtrafik i julhelgen? Det kan du läsa här på rt-forum.com 27 december då vi kommer att summera trafikläget.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hybricon förlorar Skellefteå

Kryssningspremiär i Stockholms Hamnar

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företagen Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Nyhetsbrev

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

Arkiv

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

29 döda i bussolycka

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Lindstål till Stockholms Hamn

Ny Nordenchef

Bussar för Snälltåget

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Bengtsson till Buhres på Kivik

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

3.056