23948sdkhjf

Tågresanderekord på julafton

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

Normalt brukar julafton vara en av de lugnaste resdagarna på året, i år är tågen i stort sett fullbokade. Att det samtidigt är stora trafikstörningar ser ut att ge SJ en riktigt svettig helg trots kylan.

En ny undersökning gjord bland SJ:s resenärer visar att var sjätte tågresenär kommer att resa även på julafton i år. Att julafton ligger på en fredag innebär att det blir en ovanligt stor resdag. Många har troligen inte haft möjlighet att ta ledigt för att resa före helgen.

Den här julen ser också ut att bli den svåraste på länge för all slags trafik, inte minst järnvägstrafiken. Igenisade växlar och andra problem på grund av snö och sträng kyla har skapat stora störningar i tågtrafiken och väderprognoserna ger inte mycket hopp inför dopparedagen 24 december.

Varför vill då svenskarna resa just på självaste julaftonen i år? Jo, den allra vanligaste orsaken till att svenskarna reser på julafton är att man ska träffa föräldrar eller svärföräldrar. 67 procent av de tillfrågade har angett detta som reseanledning. Näst vanligast (30 procent) är syskon, sedan kommer mor- eller farföräldrar och andra släktingar. 9 procent säger att de ska besöka barnen på julafton och 4 procent reser för att hälsa på barnbarnen.

– Lika många kommer att välja tåget som bilen. Det är positivt att folk planerar sin resa i tid och väljer att åka miljösmart. Undersökningen visar dessutom att mer än hälften som reser på julafton känner sig stressade över detta. Då passar en tågresa perfekt, där det är lätt att koppla av och slippa tänka på det hala väglaget, säger Elisabeth Lindgren, kommunikationsdirektör på SJ.

SJ har genom opinionsinstitutet Novus tillfrågat drygt 1000 personer i SJ:s kundpanel. Hälften svarade att de bokat sin julaftonsbiljett minst en månad i förväg. 16 procent av resenärerna väntar till själva julafton med att boka biljetten.

Av alla som ska resa på julafton svarade 45 procent av de skulle åka tåg, lika många väljer bilen. 9 procent tänker ta flyg och 1 procent tar buss på julafton. Alla siffror enligt den undersökning SJ låtit göra. Att bussen får så låg andel kanske kan förklaras med att alla personer som tillfrågats tillhör SJ:s kundpanel, alltså personer som vanligtvis har tåg som förstaval för sina resor, många bussresenärer finns inte med bland de tillfrågade.

Så hur ska då SJ klara anstormningen på julafton?
– Vi har satt in så mycket kapacitet som det går för att alla tryggt ska kunna ta sig till resmålet på julafton, säger Elisabeth Lindgren.

Hur det kommer att gå med tågen, bussen och all annan kollektivtrafik i julhelgen? Det kan du läsa här på rt-forum.com 27 december då vi kommer att summera trafikläget.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Klimatdebatten gynnar bussresan

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

"Res klimatsmart i turistbuss"

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Nyhetsbrev

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Arkiv

Rekordökning för bussarna

Lockar förare med elbussar

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

Loka Brunn har uppdaterats

Radison blir Scandic i Stavanger

Bättre bussläge i Värtahamnen

Under festliga former invigdes det nya hållplatsläget för bussen till Värtaterminalen i Stockholm 25 juni – nu blir det enklare att ta sig till kryssningsfartygen för resenärerna.

Inlandsbanan fick ny styrelse

1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

SJ lanserar tågluffarkort

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Plus

Fem snabba frågor...

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.104