23948sdkhjf

Fortsatt trögt för Skånetågen

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

Situationen med inställda och försenade tåg i tågtrafiken i Skåne håller i sig. Den utglesning av trafiken Trafikverket beslutade om 20 december har givit viss effekt men fortfarande är det stora förseningar.

Den främsta orsaken är stationen i Hässleholm där många växlar inte fungerat under tisdagen som en följd av att isklumpar från tågen trillat ner i växlarna. Det är ungefär samma problem som drabbade järnvägsväxlarna i södra Sverige under förra vintern – också då med stora förseningar som följd.

– Snö och is som samlas under tågen ramlar ner i spåren och växlarna. Isklumparna kan inte smältas bort av värmen i växlarna, utan måste tas bort manuellt vilket är personalkrävande. Vi sätter nu in extra resurser för att lösa situationen i Hässleholm, och för att få bättre punktlighet på de tåg som går, säger Linus Eriksson , driftområdeschef på Trafikverket.

Andra åtgärder som vidtagits under julveckans inledning är att kalla in extra personal för att snöröja godsbangården och personbangården i Malmö, samt att beställa snöröjningslok som ska trafikera Södra stambanan. Också extra personal till Trafikverkets driftledningscentral i Malmö, bland andra samordnare av snöröjarresurser, är inkallad.

Den utglesade tågtrafiken i framförallt sydvästra Skåne kommer att gälla åtminstone fram till och med julafton. Men eftersom väderprognoserna talar om mer nederbörd och fortsatt flera minusgrader är det sannolikt att utglesningen kommer att gälla längre tid än till julafton.

– Färre tåg i trafik ger oss tid att effektivt röja i spår och växlar. Vi behöver även förbereda inför snön som kommer in under onsdagen och torsdagen och julhelgen. Utglesningen av trafiken görs till den nivå som var innan tidtabellskiftet 12 december. När trafiken flyter bättre och anläggningen blir stabilare kommer trafiken successivt att ökas. Fjärrtrafiken till och från Malmö påverkas inte av den planerade utglesningen av trafiken. Med fjärrtåg menas exempelvis trafiken mot Göteborg och Stockholm, säger Linus Eriksson.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Klimatdebatten gynnar bussresan

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

"Res klimatsmart i turistbuss"

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Nyhetsbrev

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Arkiv

Rekordökning för bussarna

Lockar förare med elbussar

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

Loka Brunn har uppdaterats

Radison blir Scandic i Stavanger

Bättre bussläge i Värtahamnen

Under festliga former invigdes det nya hållplatsläget för bussen till Värtaterminalen i Stockholm 25 juni – nu blir det enklare att ta sig till kryssningsfartygen för resenärerna.

Inlandsbanan fick ny styrelse

1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

SJ lanserar tågluffarkort

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Plus

Fem snabba frågor...

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111