23948sdkhjf

Fortsatt trögt för Skånetågen

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

Situationen med inställda och försenade tåg i tågtrafiken i Skåne håller i sig. Den utglesning av trafiken Trafikverket beslutade om 20 december har givit viss effekt men fortfarande är det stora förseningar.

Den främsta orsaken är stationen i Hässleholm där många växlar inte fungerat under tisdagen som en följd av att isklumpar från tågen trillat ner i växlarna. Det är ungefär samma problem som drabbade järnvägsväxlarna i södra Sverige under förra vintern – också då med stora förseningar som följd.

– Snö och is som samlas under tågen ramlar ner i spåren och växlarna. Isklumparna kan inte smältas bort av värmen i växlarna, utan måste tas bort manuellt vilket är personalkrävande. Vi sätter nu in extra resurser för att lösa situationen i Hässleholm, och för att få bättre punktlighet på de tåg som går, säger Linus Eriksson , driftområdeschef på Trafikverket.

Andra åtgärder som vidtagits under julveckans inledning är att kalla in extra personal för att snöröja godsbangården och personbangården i Malmö, samt att beställa snöröjningslok som ska trafikera Södra stambanan. Också extra personal till Trafikverkets driftledningscentral i Malmö, bland andra samordnare av snöröjarresurser, är inkallad.

Den utglesade tågtrafiken i framförallt sydvästra Skåne kommer att gälla åtminstone fram till och med julafton. Men eftersom väderprognoserna talar om mer nederbörd och fortsatt flera minusgrader är det sannolikt att utglesningen kommer att gälla längre tid än till julafton.

– Färre tåg i trafik ger oss tid att effektivt röja i spår och växlar. Vi behöver även förbereda inför snön som kommer in under onsdagen och torsdagen och julhelgen. Utglesningen av trafiken görs till den nivå som var innan tidtabellskiftet 12 december. När trafiken flyter bättre och anläggningen blir stabilare kommer trafiken successivt att ökas. Fjärrtrafiken till och från Malmö påverkas inte av den planerade utglesningen av trafiken. Med fjärrtåg menas exempelvis trafiken mot Göteborg och Stockholm, säger Linus Eriksson.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hybricon förlorar Skellefteå

Kryssningspremiär i Stockholms Hamnar

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företagen Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Nyhetsbrev

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

Arkiv

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

29 döda i bussolycka

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Lindstål till Stockholms Hamn

Ny Nordenchef

Bussar för Snälltåget

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Bengtsson till Buhres på Kivik

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.155