23948sdkhjf

Motvind för Solaris

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

Efter sitt sanslösa segertåg på den svenska bussmarknaden har Solarisbussarna fått motvind. I Stockholm är samtliga bussar trafikstoppade av Keolis Sverige på grund av tekniskt fel.

– Det är en ren säkerhetsåtgärd att bussarna är stoppade. Vi hittade ett allvarligt fel på en Solarisbuss och då stoppade vi samtliga bussar av det fabrikatet tills vidare. Nu ska vi gå igenom bussarna grundligt innan vi fattar beslut om hur vi gör i fortsättningen, säkerheten går före allt annat, säger Helena Reinhagen , kommunikationsdirektör på Keolis Sverige.

Enligt Keolis Sverige har en utredning startats i syfte att klarlägga vad som är fel och hur det i så fall ska rättas till. Och tills den är klar står samtliga Solarisbussar stilla i Stockholm. Det har förekommit spekulationer om att det är biogasen som krånglar i kylan, men det avvisar Helena Reinhagen efter att ha konsulterat expertis. Biogasen fungerar klanderfritt även i sträng kyla och används av bussar ända uppe i Norrbottens län.

De Solarisbussar som Keolis Sverige köpt har Ivecos gasmotorer, övriga är försedda med Cummings gasmotorer. Solarisbussar av den här typen har tidigare haft MAN-motorer som monterades i fabriken i Polen. Eftersom Solaris i dag är MAN:s tuffaste konkurrent på den svenska bussmarknaden har den svenske återförsäljaren, Solaris Bus Sweden i Järfälla, beställt andra motorer till bussarna.

Det har spekulerats i om motorbytet skulle ha inneburit problem eftersom fabriken varit van vid MAN:s gasmotorer tidigare. Men de uppgifter rt-forum.com tagit del av tyder inte på att motorbytet haft betydelse. I stället handlar det om något helt annat: Justeringen av gaspedalen som endast genomförts på Stockholms Solarisbussar.

Bakgrunden var att bussförarna bland annat klagat på den nya bussens gaspedal som satt annorlunda och såg annorlunda ut än de man var van vid sedan tidigare. Detta skedde förra sommaren då många förare sjukskrev sig i protest för att driva på arbetsgivaren. I samråd mellan dåvarande Busslink (senare Keolis Sverige) och återförsäljaren Solaris Bus Sweden genomfördes en justering av gaspedalen som återförsäljaren dock inte ansåg vara helt optimal. På en Solarisbuss har det hänt att gaspedalen fastnade på fullgas på grund av att en sten klämts in under den justerade pedalen. Föraren fick nödstoppa motorn och bussen togs ur trafik för att man snarast skulle kunna ta reda på vad som var fel.

Rt-forum.com kommer att följa vad som händer med Keolis Sveriges Solarisbussar, titta in på hemsidan även under mellandagarna!
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Klimatdebatten gynnar bussresan

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

"Res klimatsmart i turistbuss"

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Nyhetsbrev

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Arkiv

Rekordökning för bussarna

Lockar förare med elbussar

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

Loka Brunn har uppdaterats

Radison blir Scandic i Stavanger

Bättre bussläge i Värtahamnen

Under festliga former invigdes det nya hållplatsläget för bussen till Värtaterminalen i Stockholm 25 juni – nu blir det enklare att ta sig till kryssningsfartygen för resenärerna.

Inlandsbanan fick ny styrelse

1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

SJ lanserar tågluffarkort

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Plus

Fem snabba frågor...

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14