23948sdkhjf

Motvind för Solaris

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

Efter sitt sanslösa segertåg på den svenska bussmarknaden har Solarisbussarna fått motvind. I Stockholm är samtliga bussar trafikstoppade av Keolis Sverige på grund av tekniskt fel.

– Det är en ren säkerhetsåtgärd att bussarna är stoppade. Vi hittade ett allvarligt fel på en Solarisbuss och då stoppade vi samtliga bussar av det fabrikatet tills vidare. Nu ska vi gå igenom bussarna grundligt innan vi fattar beslut om hur vi gör i fortsättningen, säkerheten går före allt annat, säger Helena Reinhagen , kommunikationsdirektör på Keolis Sverige.

Enligt Keolis Sverige har en utredning startats i syfte att klarlägga vad som är fel och hur det i så fall ska rättas till. Och tills den är klar står samtliga Solarisbussar stilla i Stockholm. Det har förekommit spekulationer om att det är biogasen som krånglar i kylan, men det avvisar Helena Reinhagen efter att ha konsulterat expertis. Biogasen fungerar klanderfritt även i sträng kyla och används av bussar ända uppe i Norrbottens län.

De Solarisbussar som Keolis Sverige köpt har Ivecos gasmotorer, övriga är försedda med Cummings gasmotorer. Solarisbussar av den här typen har tidigare haft MAN-motorer som monterades i fabriken i Polen. Eftersom Solaris i dag är MAN:s tuffaste konkurrent på den svenska bussmarknaden har den svenske återförsäljaren, Solaris Bus Sweden i Järfälla, beställt andra motorer till bussarna.

Det har spekulerats i om motorbytet skulle ha inneburit problem eftersom fabriken varit van vid MAN:s gasmotorer tidigare. Men de uppgifter rt-forum.com tagit del av tyder inte på att motorbytet haft betydelse. I stället handlar det om något helt annat: Justeringen av gaspedalen som endast genomförts på Stockholms Solarisbussar.

Bakgrunden var att bussförarna bland annat klagat på den nya bussens gaspedal som satt annorlunda och såg annorlunda ut än de man var van vid sedan tidigare. Detta skedde förra sommaren då många förare sjukskrev sig i protest för att driva på arbetsgivaren. I samråd mellan dåvarande Busslink (senare Keolis Sverige) och återförsäljaren Solaris Bus Sweden genomfördes en justering av gaspedalen som återförsäljaren dock inte ansåg vara helt optimal. På en Solarisbuss har det hänt att gaspedalen fastnade på fullgas på grund av att en sten klämts in under den justerade pedalen. Föraren fick nödstoppa motorn och bussen togs ur trafik för att man snarast skulle kunna ta reda på vad som var fel.

Rt-forum.com kommer att följa vad som händer med Keolis Sveriges Solarisbussar, titta in på hemsidan även under mellandagarna!
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hybricon förlorar Skellefteå

Kryssningspremiär i Stockholms Hamnar

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företagen Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Nyhetsbrev

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

Arkiv

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

29 döda i bussolycka

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Lindstål till Stockholms Hamn

Ny Nordenchef

Bussar för Snälltåget

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Bengtsson till Buhres på Kivik

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.153