23948sdkhjf

Motvind för Solaris

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

Efter sitt sanslösa segertåg på den svenska bussmarknaden har Solarisbussarna fått motvind. I Stockholm är samtliga bussar trafikstoppade av Keolis Sverige på grund av tekniskt fel.

– Det är en ren säkerhetsåtgärd att bussarna är stoppade. Vi hittade ett allvarligt fel på en Solarisbuss och då stoppade vi samtliga bussar av det fabrikatet tills vidare. Nu ska vi gå igenom bussarna grundligt innan vi fattar beslut om hur vi gör i fortsättningen, säkerheten går före allt annat, säger Helena Reinhagen , kommunikationsdirektör på Keolis Sverige.

Enligt Keolis Sverige har en utredning startats i syfte att klarlägga vad som är fel och hur det i så fall ska rättas till. Och tills den är klar står samtliga Solarisbussar stilla i Stockholm. Det har förekommit spekulationer om att det är biogasen som krånglar i kylan, men det avvisar Helena Reinhagen efter att ha konsulterat expertis. Biogasen fungerar klanderfritt även i sträng kyla och används av bussar ända uppe i Norrbottens län.

De Solarisbussar som Keolis Sverige köpt har Ivecos gasmotorer, övriga är försedda med Cummings gasmotorer. Solarisbussar av den här typen har tidigare haft MAN-motorer som monterades i fabriken i Polen. Eftersom Solaris i dag är MAN:s tuffaste konkurrent på den svenska bussmarknaden har den svenske återförsäljaren, Solaris Bus Sweden i Järfälla, beställt andra motorer till bussarna.

Det har spekulerats i om motorbytet skulle ha inneburit problem eftersom fabriken varit van vid MAN:s gasmotorer tidigare. Men de uppgifter rt-forum.com tagit del av tyder inte på att motorbytet haft betydelse. I stället handlar det om något helt annat: Justeringen av gaspedalen som endast genomförts på Stockholms Solarisbussar.

Bakgrunden var att bussförarna bland annat klagat på den nya bussens gaspedal som satt annorlunda och såg annorlunda ut än de man var van vid sedan tidigare. Detta skedde förra sommaren då många förare sjukskrev sig i protest för att driva på arbetsgivaren. I samråd mellan dåvarande Busslink (senare Keolis Sverige) och återförsäljaren Solaris Bus Sweden genomfördes en justering av gaspedalen som återförsäljaren dock inte ansåg vara helt optimal. På en Solarisbuss har det hänt att gaspedalen fastnade på fullgas på grund av att en sten klämts in under den justerade pedalen. Föraren fick nödstoppa motorn och bussen togs ur trafik för att man snarast skulle kunna ta reda på vad som var fel.

Rt-forum.com kommer att följa vad som händer med Keolis Sveriges Solarisbussar, titta in på hemsidan även under mellandagarna!
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

160 på Setraträffen i Vetlanda

Minst 160 personer från bussbranschen kom till den 40:e Setraträffen i Vetlanda - branschträffen pågick i två dagar.

Landskrona helt elektriskt

18 januari invigdes Landskronas nya elbussar med trafikstart lördagen den 19 januari - därmed är stadens kollektivtrafik helt eldriven från och med nu.

Stena Estrid lämnar Kina

Rederiet Stena Lines första nybygge Stena Estrid har lämnat dockan i Avic Weihai Shipyard i Kina – det är den första av totalt fem RoPax-färjor som byggs där åt det svenska redderiet.

EU intresserade av bussbatteristandard

Mathiesen in - Frydenberg ut

Dags för nya regnummer

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Skellefteå väljer Hybricon

Arkiv

Voith tar greppet i Pilotfish

Tyska teknikföretaget Voith förvärvar majoritet i svenska Pilotfish – det handlar om ett strategiskt partnerskap enligt det tyska företaget.

Skånetrafiken sparkar Ringduvetaxi

Skånetrafiken säger upp trafikavtalet med Ringduvetaxi för färdtjänst och sjukresor med omedelbar verkan - taxibolaget har drabbats av stora problem.

Weber ordförande i EU-kommitté

Ulrich Weber valdes till ordförande för UITP:s EU-kommitté 16 januari – Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, gratulerade till utmärkelsen.

Så reser folket om vintern

Nära hälften av svenskarna planerar för en vintersemester, varav en fjärdedel väljer att semestra inom Sverige – här visas toppdestinationerna.

Olaglig upphandling i Göteborg

Johansson till Kollektivtrafikdagen

Håkan Johansson kommer att tala om kollektivtrafikens roll i ett transportsystem som når klimatmål på Kollektivtrafikdagen 15 maj vid Friends Arena utanför Stockholm.

Grönt för kameror i Dalatrafiken

Studentrabatter på Flixbus

Fler ”gratisresor” i Örebro

Nu får 4 000 bilister en chans att resa gratis med Länstrafiken – den här marknadsföringen ska få fler att släppa bilratten och kliva på bussen.

Transdev vann i Umeå

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Malmö-Ohrid direkt

En ny direktlinje med flyg till staden Ohrid i Makedonien från Malmö kan vara av intresse för gruppresearrangörer att känna till – trafiken startade 14 januari.

Sjöberg ny vd för Stromma

Fler tågade över Öresundsbron 2018

100 redan anmälda!

100 personer inom och omkring bussresebranschen har redan anmält sig till Busstorget – betydligt fler än vid samma tid förra året, så se till att säkra plats för Busstorget 2019.

Förundersökning mot Uber nedlagd

”Uber skattefuskar”

Ny vd på Cirkle K

Plus

5 snabba frågor...

Thand Ringqvist till Skärgårdsstiftelsen

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Sänd till en kollega

0.108