23948sdkhjf

Infranord fyller 1 år

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

Järnvägsentreprenören Infranord firar den 1 januari 2011 sitt första år som bolag. Bolaget som bildades av Banverket Produktion kan se tillbaka på ett händelserikt startår.

Under 2010 har Infranord som bildades genom bolagiseringen av Banverket Produktion bland annat startat verksamhet i Danmark.

– Vi är stolta över vårt första år som bolag. Infranord har fortsatt att vinna viktiga kontrakt tack vare ett komplett tjänsteutbud och skapat nya affärsmöjligheter som inte var möjliga tidigare. Vi har också etablerat oss utanför Sverige med ett kontor i Köpenhamn. Infranord är nu med och konkurrerar fullt ut för att bli en ledande aktör inom järnvägstekniska tjänster och entreprenader i Norden, säger Niclas F Reinikainen , vd, Infranord.

I september 2010 öppnade Infranord sin första etablering utanför Sverige. Med ett nytt kontor i Köpenhamn ska Infranord konkurrera om anläggningskontrakt på miljardbelopp vid danska järnvägen. Under närmsta åren planeras nyinvesteringar om ca 13 miljarder kronor per år på järnvägsanläggningar i Danmark. Infranord som sedan tidigare utför drift och underhåll på Öresundsbron ser stora möjligheter att växa utanför Sverige.

I juni 2010 tilldelades Infranord uppdraget att genom ett joint venture med PEAB totalupprusta 52 kilometer spår mellan Emmaboda och Karlskrona. Produktionen har under hösten startat i mindre omfattning och arbetet beräknas pågå fram till 2013.

I juli 2010 tilldelades Infranord uppdraget att sköta drift och avhjälpande underhåll av den trafiktätaste tågsträckan i det svenska järnvägsnätet. Det är sträckan Älvsjö - Ulriksdal/Sundbyberg vilket inkluderar spåret vid Stockholms central. Det är första gången som järnvägsunderhållet av Stockholm upphandlas i konkurrens. Kontraktstiden som avser drift och avhjälpande underhåll löper mellan 1 maj 2011 till 30 april 2016. Kontraktssumman är cirka 375 miljoner kronor.

Infranord som tidigare var Banverket Produktion (en division inom Banverket) blev ett fristående av staten helägt aktiebolag den 1 januari 2010.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Klimatdebatten gynnar bussresan

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

"Res klimatsmart i turistbuss"

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Nyhetsbrev

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Arkiv

Rekordökning för bussarna

Lockar förare med elbussar

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

Loka Brunn har uppdaterats

Radison blir Scandic i Stavanger

Bättre bussläge i Värtahamnen

Under festliga former invigdes det nya hållplatsläget för bussen till Värtaterminalen i Stockholm 25 juni – nu blir det enklare att ta sig till kryssningsfartygen för resenärerna.

Inlandsbanan fick ny styrelse

1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

SJ lanserar tågluffarkort

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Plus

Fem snabba frågor...

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121