23948sdkhjf

Ekerölinjen trappar upp

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

1 januari 2011 blir det tätare avgångar med vägfärjan mellan Ekerö och Botkyrka. Den populära genvägen runt västra Stockholm ökar därmed kapaciteten.

Den 1 januari 2011 utökas trafiken på Ekerölinjen. Första turen går redan 05.45 från Ekerö och 06.00 från Slagsta. Mellan kl 10.00–15.00 råder kvartstrafik. Även på helgerna förtätas turerna med kvartstrafik mellan kl 10.00–18.00.

– Vägfärjan förkortar restiderna i västra Stockholm och minskar trycket på övrig vägtrafik. Därför känns det riktigt roligt att få bidra med att förbättra turlistan. Det kommer medborgarna och yrkestrafiken tillgodo, säger färjeledchef Ted Thulin .

Färjeleden går mellan Jungfrusund i Ekerö och Slagsta i Botkyrka. Det är Ekerö kommun som är huvudman för färjetrafiken och den drivs av Trafikverket Färjerederiet enligt avtal. Enligt Trafikverkets senaste kundmätning är 79 procent av resenärerna nöjda med vägfärjan på Ekerölinjen. Under 2011 ska mätningen följas upp.

– Vägfärjor nyttjar Stockholms vattenvägar och skapa snabba och säkra lösningar av trafikproblem. För Ekerös del kan man konstatera positiva konsekvenser av färjetrafiken. Vi är öppna fler nyetableringar, säger rederichef Anders Werner , Vaxholm.

Trafikverkets färjerederi driver 38 färjeleder från Norrbotten till Skåne. Vägfärjelederna i Storstockholm är Adelsöleden, Blidöleden, Ekeröleden, Furusundsleden, Ljusteröleden, Oxdjupsleden, Skanssundsleden och Vaxholmsleden. Just nu pågår förberedelser inför start för två nya leder i stockholmsområdet, i Färjerederiets regi.

– De två nya lederna som vi står i begrepp att driva är dels Tynningöleden som i dag drivs i privat regi, dels en helt ny godsfärja mellan Slagsta och Tyska Botten i norra Storstockholm, säger Ted Thulin.

Godsfärjan kommer att ha sin trafikstart under nästa år vilket innebär att ännu en bilfärjelinje utgår från Slagsta i Botkyrka. På norra sidan angörs det gamla historiska färjeläget Tyska Botten vid Ängby i Bromma, en gång gick färjetrafik därifrån till Svartsjölandet före de stora broarnas tid. Nu blir det en bra genomfartsmöjlighet för framför allt långtradare förbi Stockholms centrala delar i väntan på Förbifart Stockholöm.

Det har också talats om att öppna en vägfärja mellan Lidingö och Nacka flera gånger tidigare, men om den finns ännu inga beslut, enligt Ted Thulin.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Klimatdebatten gynnar bussresan

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

"Res klimatsmart i turistbuss"

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Nyhetsbrev

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Arkiv

Rekordökning för bussarna

Lockar förare med elbussar

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

Loka Brunn har uppdaterats

Radison blir Scandic i Stavanger

Bättre bussläge i Värtahamnen

Under festliga former invigdes det nya hållplatsläget för bussen till Värtaterminalen i Stockholm 25 juni – nu blir det enklare att ta sig till kryssningsfartygen för resenärerna.

Inlandsbanan fick ny styrelse

1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

SJ lanserar tågluffarkort

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Plus

Fem snabba frågor...

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.117