23948sdkhjf

Ekerölinjen trappar upp

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

1 januari 2011 blir det tätare avgångar med vägfärjan mellan Ekerö och Botkyrka. Den populära genvägen runt västra Stockholm ökar därmed kapaciteten.

Den 1 januari 2011 utökas trafiken på Ekerölinjen. Första turen går redan 05.45 från Ekerö och 06.00 från Slagsta. Mellan kl 10.00–15.00 råder kvartstrafik. Även på helgerna förtätas turerna med kvartstrafik mellan kl 10.00–18.00.

– Vägfärjan förkortar restiderna i västra Stockholm och minskar trycket på övrig vägtrafik. Därför känns det riktigt roligt att få bidra med att förbättra turlistan. Det kommer medborgarna och yrkestrafiken tillgodo, säger färjeledchef Ted Thulin .

Färjeleden går mellan Jungfrusund i Ekerö och Slagsta i Botkyrka. Det är Ekerö kommun som är huvudman för färjetrafiken och den drivs av Trafikverket Färjerederiet enligt avtal. Enligt Trafikverkets senaste kundmätning är 79 procent av resenärerna nöjda med vägfärjan på Ekerölinjen. Under 2011 ska mätningen följas upp.

– Vägfärjor nyttjar Stockholms vattenvägar och skapa snabba och säkra lösningar av trafikproblem. För Ekerös del kan man konstatera positiva konsekvenser av färjetrafiken. Vi är öppna fler nyetableringar, säger rederichef Anders Werner , Vaxholm.

Trafikverkets färjerederi driver 38 färjeleder från Norrbotten till Skåne. Vägfärjelederna i Storstockholm är Adelsöleden, Blidöleden, Ekeröleden, Furusundsleden, Ljusteröleden, Oxdjupsleden, Skanssundsleden och Vaxholmsleden. Just nu pågår förberedelser inför start för två nya leder i stockholmsområdet, i Färjerederiets regi.

– De två nya lederna som vi står i begrepp att driva är dels Tynningöleden som i dag drivs i privat regi, dels en helt ny godsfärja mellan Slagsta och Tyska Botten i norra Storstockholm, säger Ted Thulin.

Godsfärjan kommer att ha sin trafikstart under nästa år vilket innebär att ännu en bilfärjelinje utgår från Slagsta i Botkyrka. På norra sidan angörs det gamla historiska färjeläget Tyska Botten vid Ängby i Bromma, en gång gick färjetrafik därifrån till Svartsjölandet före de stora broarnas tid. Nu blir det en bra genomfartsmöjlighet för framför allt långtradare förbi Stockholms centrala delar i väntan på Förbifart Stockholöm.

Det har också talats om att öppna en vägfärja mellan Lidingö och Nacka flera gånger tidigare, men om den finns ännu inga beslut, enligt Ted Thulin.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hybricon förlorar Skellefteå

Kryssningspremiär i Stockholms Hamnar

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företagen Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Nyhetsbrev

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

Arkiv

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

29 döda i bussolycka

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Lindstål till Stockholms Hamn

Ny Nordenchef

Bussar för Snälltåget

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Bengtsson till Buhres på Kivik

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109