23948sdkhjf

Bilprovningen i Finland reformeras

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

Den finska regeringen har i december lämnat en proposition till den finska riksdagen om innehållet i de lagar som hänför sig till reformeringen av besiktningsverksamheten. 

Enligt Finlands trafikminister Anu Vehviläinen ger reformen medborgarna valfrihet och flexibilitet när det gäller den periodiska besiktningen av bilar.
– Målet är dessutom att åstadkomma rimligare besiktningspriser och att utöka antalet besiktningsställen i hela landet, säger hon.
Lagändringen syftar till att göra det lättare att komma in i branschen. Enligt förslaget ska besiktningen av besiktningen av tunga och lätta fordon separeras. Närmare 95 procent av de periodiska besiktningarna gäller fordon som väger högst 3,5 ton. Allt som allt utförs cirka 2,4 miljoner periodiska besiktningar av fordon per år.
Regeringens proposition ger till exempel bilverkstäder möjlighet att utföra periodiska besiktningar av bilar. Detta gör det möjligt för bilägarna att sköta både servicen och besiktningen på samma ställe.
– Det måste finnas en strikt gräns mellan service- och besiktningsverksamheten, säger Anu Vehviläinen. En besiktare får inte besikta sina egna eller sina närståendes bilar och inte heller en bil som han eller hon har reparerat. Ett företag som innehar en besiktningskoncession får inte besikta bilar som det äger. Företaget ska fortfarande organisera besiktningen separat från sin övriga verksamhet.
De ovan nämnda kraven säkerställer enligt henne att besiktningen hålls oberoende.
Förändringar i kraven på grundutbildning för besiktare är också att vänta. I dagsläget sköts besiktningarna av ingenjörer eller tekniker. Teknikerutbildning ges inte längre. Därför föreslår den finska regeringen att också en yrkesexamen och tillräcklig erfarenhet av branschen ska räknas som grundutbildning som ger rätt att utföra periodiska besiktningar.
Noggrannare övervakning av besiktningsverksamheten
Enligt förslaget ska Trafiksäkerhetsverket Trafi bevilja de koncessioner som ger rätt att utföra besiktningar. Koncessionerna ska gälla tills vidare. Trafi ska övervaka såväl enskilda besiktningsstationers som besiktningsmäns verksamhet genom att följa bl.a. upp statistiken för underkännanden. Trafi ska också företa inspektionsbesök till besiktningsställena och ha möjlighet att ta upp en godkänd eller underkänd bil till ny granskning.
Trafiksäkerhetsverket i Finland ska inrätta ett offentligt register som via webben ger information om tillgången till och priserna på besiktningstjänster enligt besiktningsslag.
– Allt detta ökar transparensen i branschen och kommer konsumenterna till godo, säger Anu Vehviläinen.
Regeringens lagproposition grundar sig på flera undersökningar. I många länder i Europa har till exempel bilverkstäder rätt att besikta fordon. En sådan praxis tillämpas bland annat i Storbritannien, Holland, Österrike, Italien, Frankrike och Norge. I Tyskland och Danmark kan besiktningar utföras i en bilverkstads lokaler.
I samband med reformen av koncessionslagen ska också bestämmelserna om enskilt godkännande av fordon förnyas och den nuvarande tillsynsavgiften för besiktningsverksamheten ska ändras till en tillsynsavgift för besiktningsverksamheten av skattenatur.
Lagarna om fordonsbesiktning och tillsynsavgift för besiktningsverksamheten avses träda i kraft vid ingången av 2012. Lagen om ordnande av enskilt godkännande av fordon föreslås träda i kraft vid ingången av 2013.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hybricon förlorar Skellefteå

Kryssningspremiär i Stockholms Hamnar

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företagen Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Nyhetsbrev

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

Arkiv

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

29 döda i bussolycka

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Lindstål till Stockholms Hamn

Ny Nordenchef

Bussar för Snälltåget

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Bengtsson till Buhres på Kivik

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.2