23948sdkhjf

Kallt väder ökar dieselefterfrågan

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

Det kalla vädret har gjort att efterfrågan på eldningsolja och diesel är onormalt hög, rapporterar Preem.

Med den starka kylan har efterfrågan på raffinerade oljeprodukter, framförallt eldningsolja och diesel ökat kraftigt. Många kommuner, kraftvärmeverk, skolor, sjukhus, hyresfastigheter med mera har just nu stort behov av eldningsolja för att klara att upprätthålla inomhustemperaturerna i lägenheter, affärslokaler, verkstäder, lektionsrum med mera. Samtidigt ökar även efterfrågan på diesel från bussbolag, som ersätter andra resealternativ som till exempel tåg, samt från entreprenörer där många medverkar i snöröjningen.
– Vår leveransorganisation är idag mycket hårt ansträngd trots extra insatta resurser, säger Michael G:son Löw, vd och koncernchef i Preem AB. Jämfört december föregående år, som också var kall, har vi i år en väsentligt högre efterfrågan. Vissa leveranser försenas på grund av brist på transportkapacitet, svårt väderläge och i flera fall av dålig framkomlighet på vägarna. Vi gör dock allt vi kan för att hjälpa våra kunder med leveranserna. Tillfälligtvis kan vi också i vissa enstaka fall behöva prioritera leveranser till samhällsnyttiga funktioner.
Preems leveranser av eldningsolja är 50 procent fler än normalt för en decembermånad. Enskilda dagar har leveransorganisationen levererat nästan dubbelt så mycket volym som en normal decemberdag.
– Orsakerna till den ökade efterfrågan är naturligtvis kylan där många kraftvärmeverk samt även många nya värmeanläggningar inte klarar sitt uppvärmningsbehov vid rejäl kyla utan behöver skifta till olja för att klara värmekapaciteten, säger Michael G:son Löw. En annan orsak är att höga elpriser gör att många växlar energislag till olja av kostnadsskäl.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Andra villkor när elbussarna blir fler

Elbussteknik ändrar förutsättningarna för branschen – det slogs fast under en debatt under Almedalsveckan i år som Sveriges Bussföretag hade arrangerat.

Kostnadsbomben - är det fake news?

Kostnadsutvecklingen inom den upphandlade kollektivtrafiken engagerar uppenbarligen - ämnet drog fullt hus när Svensk Kollektivtrafik lyfte frågan i Almedalen.

Klimatdebatten gynnar bussresan

Almedalsdebatt om egen regi

Under måndagen 1 juli kom Almedalsveckan 2019 igång på allvar med bland annat en paneldebatt om egen regi inom kollektivtrafiken - Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag vill ha konkurrens, andra var emot.

"Res klimatsmart i turistbuss"

Transdev vann miljardkontrakt

Nästa år börjar 160 elbussar rulla i Göteborg, Mölndal och Partille – Västtrafiks omfattande upphandling Transdev vann upphandlingen som är värd många miljarder kronor.

Nyhetsbrev

Plus

VDL jagar MAN i Tunga Bussligan

Under en osannolikt bra juni gick det allra bäst för MAN som ryckt åt sig ledningen ännu en gång i Tunga Bussligan 2019 - men värsta tokrycket står VDL för som nu närmar sig täten, det visar Bil Swedens statistik.

Arkiv

Rekordökning för bussarna

Lockar förare med elbussar

Nya möjligheter för trafikoperatörer

Under UITP i Stockholm var Hogia en av utställarna och demonstrerade bland annat produktserien TransitCloud, företagets molnbaserade system för realtidsinformation.

Gratis privatfärja i Stockholm

28 juni var det premiär för en ny färjelinje till och från Djurgården i Stockholm - ett antal aktörer på Djurgården ligger bakom den helt privatfinansierade trafiken.

Bedrägeri mot SJ:s kunder

Här är finalisterna i Bussförar-SM

Nu är det klart vilka som är de 16 finalister som gör upp om titeln Sveriges Bästa Bussförare 9 september - en av dem är regerande mästaren Anders Norell Bergendahl.

Ny framtid för trådbussen?

Keolis i topp inför Bussförar-SM

Det blev inte helt oväntat Keolis som lyckades få flest bussförare anmälda till Bussförar-SM 2019, hela 123 förare - totalt har 501 förare genomfört anmälningsprovet.

Mattias Dahl lämnar Transportföretagen

Går vidare till ledande post på Svenskt näringsliv.

Trevlig sommar!

Rt-forum vill önska alla läsare, vänner och annonsörer en riktigt trevlig sommar - nu kopplar vi loss en stund, nästa nyhetsbrev kommer 31 juli!

Utökad busstrafik i Örebro

Loka Brunn har uppdaterats

Radison blir Scandic i Stavanger

Bättre bussläge i Värtahamnen

Under festliga former invigdes det nya hållplatsläget för bussen till Värtaterminalen i Stockholm 25 juni – nu blir det enklare att ta sig till kryssningsfartygen för resenärerna.

Inlandsbanan fick ny styrelse

1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

SJ lanserar tågluffarkort

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Plus

Fem snabba frågor...

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126