23948sdkhjf

Kallt väder ökar dieselefterfrågan

Det kalla vädret har gjort att efterfrågan på eldningsolja och diesel är onormalt hög, rapporterar Preem.
Med den starka kylan har efterfrågan på raffinerade oljeprodukter, framförallt eldningsolja och diesel ökat kraftigt. Många kommuner, kraftvärmeverk, skolor, sjukhus, hyresfastigheter med mera har just nu stort behov av eldningsolja för att klara att upprätthålla inomhustemperaturerna i lägenheter, affärslokaler, verkstäder, lektionsrum med mera. Samtidigt ökar även efterfrågan på diesel från bussbolag, som ersätter andra resealternativ som till exempel tåg, samt från entreprenörer där många medverkar i snöröjningen.
– Vår leveransorganisation är idag mycket hårt ansträngd trots extra insatta resurser, säger Michael G:son Löw, vd och koncernchef i Preem AB. Jämfört december föregående år, som också var kall, har vi i år en väsentligt högre efterfrågan. Vissa leveranser försenas på grund av brist på transportkapacitet, svårt väderläge och i flera fall av dålig framkomlighet på vägarna. Vi gör dock allt vi kan för att hjälpa våra kunder med leveranserna. Tillfälligtvis kan vi också i vissa enstaka fall behöva prioritera leveranser till samhällsnyttiga funktioner.
Preems leveranser av eldningsolja är 50 procent fler än normalt för en decembermånad. Enskilda dagar har leveransorganisationen levererat nästan dubbelt så mycket volym som en normal decemberdag.
– Orsakerna till den ökade efterfrågan är naturligtvis kylan där många kraftvärmeverk samt även många nya värmeanläggningar inte klarar sitt uppvärmningsbehov vid rejäl kyla utan behöver skifta till olja för att klara värmekapaciteten, säger Michael G:son Löw. En annan orsak är att höga elpriser gör att många växlar energislag till olja av kostnadsskäl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094