23948sdkhjf

Kallt väder ökar dieselefterfrågan

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

Det kalla vädret har gjort att efterfrågan på eldningsolja och diesel är onormalt hög, rapporterar Preem.

Med den starka kylan har efterfrågan på raffinerade oljeprodukter, framförallt eldningsolja och diesel ökat kraftigt. Många kommuner, kraftvärmeverk, skolor, sjukhus, hyresfastigheter med mera har just nu stort behov av eldningsolja för att klara att upprätthålla inomhustemperaturerna i lägenheter, affärslokaler, verkstäder, lektionsrum med mera. Samtidigt ökar även efterfrågan på diesel från bussbolag, som ersätter andra resealternativ som till exempel tåg, samt från entreprenörer där många medverkar i snöröjningen.
– Vår leveransorganisation är idag mycket hårt ansträngd trots extra insatta resurser, säger Michael G:son Löw, vd och koncernchef i Preem AB. Jämfört december föregående år, som också var kall, har vi i år en väsentligt högre efterfrågan. Vissa leveranser försenas på grund av brist på transportkapacitet, svårt väderläge och i flera fall av dålig framkomlighet på vägarna. Vi gör dock allt vi kan för att hjälpa våra kunder med leveranserna. Tillfälligtvis kan vi också i vissa enstaka fall behöva prioritera leveranser till samhällsnyttiga funktioner.
Preems leveranser av eldningsolja är 50 procent fler än normalt för en decembermånad. Enskilda dagar har leveransorganisationen levererat nästan dubbelt så mycket volym som en normal decemberdag.
– Orsakerna till den ökade efterfrågan är naturligtvis kylan där många kraftvärmeverk samt även många nya värmeanläggningar inte klarar sitt uppvärmningsbehov vid rejäl kyla utan behöver skifta till olja för att klara värmekapaciteten, säger Michael G:son Löw. En annan orsak är att höga elpriser gör att många växlar energislag till olja av kostnadsskäl.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hybricon förlorar Skellefteå

Kryssningspremiär i Stockholms Hamnar

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företagen Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Nyhetsbrev

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

Arkiv

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

29 döda i bussolycka

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Lindstål till Stockholms Hamn

Ny Nordenchef

Bussar för Snälltåget

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Bengtsson till Buhres på Kivik

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137