23948sdkhjf

Fordonsbrist SJ:s problem

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

Kyla och trångt på spåren stoppar inte SJ:s tåg. I stället är det fordonsbrist som är problemet enligt intresseorganisationen Vi Resenärer som tycker SJ ska lära av bussbranschen.

En nyckelfaktor för tågbolag som för andra transportbolag är de fordonsreserver som finns att tillgå. Bussbranschen exempelvis kan mobilisera ett stort antal bussar när så behövs. Swebus förstärkte sin kapacitet inför julhelgen med 200 bussar. Det skriver intresseorganisationen Vi Resenärer och fortsätter:

Tågbolagen lever i en värld med en mycket begränsad tillgång till fordonsreserver. Arlanda Express torde ha landets relativt sett största reserv. De har sammantaget sju tåg, varav fem behövs i trafiken. SJ:s fordonsreserv tycks sedan länge vara helt uttömd. Nu har de i stället en stor brist på fordon. Ett bevis på detta är att många tåg ställs in och att de satt in gamla liggvagnar i ett antal dagtåg under senare tid, skriver Vi Resenärer.

De 20 nya snabbtåg som SJ beställt för leverans från och med i år är försenade minst ett år. Om dessa tåg hade varit i trafik i dag hade SJ haft nästan dubbelt så många tåg och sittplatser som i dag. Allt enligt Vi Resenärers uppgifter. Denna vecka ställer SJ in drygt 40 avgångar på grund av att lok och vagnar är på verkstaden för teknisk kontroll eller fordonsskada. Från den 10 januari till månadens slut ställs drygt 20 avgångar in av denna anledning enligt dagens information på deras hemsida.

Intresseorganisationen Vi Resenärer har genomfört en rundringning till ett antal av Sveriges övriga tågbolag. Så här redovisar organisationen resultatet av den egna undersökningen:

Tågkompaniet har just nu inga stora problem om man undantar dieseldriften på Västerdalsbanan. För trafiken i Bergslagen från Mjölby i söder till Mora i norr finns just nu två tåg i reserv, medan man inte har någon reserv i X-trafiken där ett tåg tas in för hjulsvarvning i natt, vilket kan påverka en kvällstur.

Arlanda Express har haft vissa problem under december men inga långa driftsstopp. VD Per Thorstensson framhåller att kunderna ställer mycket hårda krav på att trafiken ska fungera.

Øresundståg kör på grund av vädret enligt reducerad tidtabell. Det betyder att den utökning av trafiken som var planerad att ske när Citytunneln öppnades ännu inte kommit igång. Man börjar nu få vissa fordonsproblem.

Veolia Transport AB har i trafiken mellan Malmö och Stockholm ställt in två avgångar under december, då ett tåg frös fast i Stockholm. I övrigt rullar det på även om resenärerna inte alltid får den vagn de har reserverat plats i. Trafiken mellan Malmö och Storlien har inte haft några problem.

Med utgångspunkt i den egna undersökningen anser intresseorganisatioen Vi Resenärer ha svaret på vad som är SJ:s problem. Så här sammanfattar organisatioen sin ståndpunkt:

De stora tågproblemen är således samlade hos regeringen. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd är ansvarig för Trafikverket och finansmarknadsminister Peter Norman för SJ AB. Han är således tillsammans med SJ:s styrelseordförande Ulf Adelsohn ytterst ansvarig för dagens situation på en stor del av landets järnvägar. Det är det angeläget att man hittar en snabb lösning på nuvarande problem och en sådan är att se till att järnvägsmarknaden får tillräckligt med fungerande fordon. Det går betydligt snabbare att få upp nya tåg på spåren än att få nya spår byggda.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hybricon förlorar Skellefteå

Kryssningspremiär i Stockholms Hamnar

Finsk miljardsatsning på biodrivmedel

Plus

Framtidens trafikledning

IT-företagen Hogia blir allt större inom transportsektorn, inte minst inom persontrafikområdet – nu kommer allt fler smarta system som bygger en effektivare kollektivtrafik där operatörerna får ta över trafikledningen själva.

Plus

Fullstor buss kör själv

Volvo testar sedan förra sommaren sin stora självkörande elhybridbuss - bussen är fortfarande på försöksstadiet men den klarar allt svårare uppgifter.

Plus

Tillväxt i sikte för Nobina

Sedan i höstas är Henrik Dagnäs ny vd för Nobina Sverige som är Sveriges största bussbolag – siktet är att växa ännu mer under kommande stora upphandlingar.

Nyhetsbrev

Glad påsk!

Rt-forum önskar alla läsare och annonsörer en riktigt glad påsk!

Arkiv

Peterson tar över EACT

Nu snurrar Skywheel of Tallinn

Skywheel of Tallinn har officiellt öppnats för allmänheten – attraktionen blir stadens nya landmärke och är dessutom första pariserhjulet som byggts på ett tak.

29 döda i bussolycka

Bussförare friades

Så hållbara är branschföretagen

Sveriges tre största kollektivtrafikbeställare har rasat i hållbarhetsranking enligt varumärkesstudien Sustainable Brand Index - bäst är SJ medan Ryanair ligger i botten.

Evobus till Kollektivtrafikdagen

Kollektivtrafikdagen 15 maj bjuder också på möjligheten att träffa branschmötets partners – en av dem är Evobus Sverige och Marcus Gunnarsson kommer att vara i Solna 15 maj.

Turistbussen är klimatsmart

Att åka turistbuss på sin semester är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på – ett faktum som Scandorama och Ölvemarks Holiday använder i sin marknadsföring.

Depåköp i Malmö

Helena Lind lämnar Volvo Bussar

Svag krona - chans för turismen

Kronan faller vilket gör Sverige till en attraktivare destionation för inkommande turism – regeringen gillar läget och ska nu storsatsa för att få hit fler turister från utlandet.

Nobina vann i Helsingfors

Flixbus i nytt samarbete

Billigare buss för Skellefteås barn

Spårvagnsdebut i Lund spikad

Årets minibuss prisad

Hyperloop för MTR

Elväg i Skåne med skena

Ett sydsvenskt konsortium ska testa en elväg i Skåne – en skena i vägen som bara leder el direkt under fordonet är modellen för Elväg Syd.

Nytt däck för elbussar

Lindstål till Stockholms Hamn

Ny Nordenchef

Bussar för Snälltåget

Lenman ny flygplats-vd

Grönberg tar över Göteborg & Co

Forskningsstipendium till Bhardwaj

Kroppskameror i Pågatågstrafiken

1

SL-kurer får solceller

Bengtsson till Buhres på Kivik

Örebro biogasar

Eliasson till Handelskammaren

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.133