23948sdkhjf

Vassare resegaranti i östergötland

Från 10 januari förbättrar ÖstgötaTrafiken sin resegaranti. Från och med nu kan även pendlare med månads- eller årsbiljett som reser med buss i Östergötland få kompensation.
Hittills har det inte varit möjligt att få kompensation för resenärer som åker buss med ÖstgötaTrafiken, det har enbart betalat ut till resenärer som råkat ut för förseningar på Östgötapendeln.

Beloppen för ersättning höjs även. Den som blir mer än 30 minuter försenad kan få en kompensation på 60 kronor och den som blir mer än 60 minuter kan få en kompensation på minst 100 kronor. Skulle förseningen bli mer än två timmar får man tillbaka 150 procent av biljettpriset. Ersättningsbeloppen för taxiresor höjs från 300 kronor till 500 kronor.

– Självklart är alltid vår strävan att undvika förseningar men klarar vi inte att hålla vårt löfte ska man få en ersättnings som känns rimlig. Med vår nya resegaranti kan vi kompensera alla kunder, både de som reser tillfälligt med oss och de som reser dagligen. Vi har saknat den möjligheten tidigare så nu känns det bra att vi gör dessa förbättringar, säger Paul Håkansson , vd för ÖstgötaTrafiken.

* 60 kronor tillbaka inom samtliga trafikslag om du blir mellan 30 och 59 minuter försenad. Tidigare ingen ersättning.
* Hela biljettpriset, som lägst 100 kronor, tillbaka om du blir mellan 60 och 119 minuter försenad. Tidigare ersättning på Östgötapendeln var 25 procent av biljettpriser och ingen ersättning för den som rest på månads- eller årsbiljett med buss eller spårvagn.
* 150 procent av biljettpriset tillbaka, som lägst 160 kronor, om du blir mer än 120 minuter försenad. Tidigare ersättning på Östgötapendeln var 50 procent av biljettpriser och ingen ersättning för den som rest på månads- eller årsbiljett med buss eller spårvagn.
* Upp till 500 kronor i ersättning om du behöver ta egen bil eller taxi. Tidigare max 300 kronor.

Fotnot. Den nya resegarantin grundar sig på Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1371/2007 om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer . ÖstgötaTrafikens resegaranti omfattar dock samtliga trafikslag och inte enbart tågtrafik. Den har även högre lägsta-ersättningsbelopp för den som väljer att ta ut ersättningen via reskassa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078