23948sdkhjf

Uppsats belönades på Tranportforum

En studentuppsats av Jenny Karlsson och Emelie Larssonom bussresenärers upplevda komfort prisades med 40000 kronor vid en ceremoni vid Transportforum i Linköping 12 januari. 
Jenny Karlsson och Emelie Larsson har skrivit 2010 års bästa studentuppsats om kollektivtrafik. De tar emot priset på invigningen av Transportforum i Linköping idag.Bakom priset står Kollektivtrafikakademin, Svensk Kollektivtrafik och Svenska Bussbranschens Riksförbund (BR).

Jenny Karlsson och Emelie Larsson har valt att studera komfort i busstrafik - ett område som är relativt lite studerat tidigare. Genom fokusgrupper samt enkäter och djupintervjuer på två busslinjer i Göteborgsregionen, en lokalbuss samt en expressbuss, har de påvisat hur viktiga olika komfortfaktorer är och hur olika resenärsgruppers värderingar skiljer sig åt.

– Trender på båda busslinjerna är att vikten av de flesta komfortfaktorerna ökar med respondenternas ålder, samt att kvinnor värderar komfort högre än män. Dessutom var det viktigare med tillgång till sittplats på expressbussen medan doften i bussen var viktig för resenärerna på lokalbussen, säger Jenny Karlsson.

Uppsatsen är skriven vid institutionen för bygg- och miljöteknik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Jenny Karlsson arbetar nu som trainee vid Trafikverket och Emelie Larsson som trafikplanerare på Sweco i Göteborg. Jenny kommer från Göteborg och Emelie från Uddevalla.

FAKTA/Om uppsatstävlingen
Tävlingen arrangeras av Kollektivtrafikakademin i samarbete med Svensk Kollektivtrafik och Bussbranschens Riksförbund (BR). Nobina Sverige, Keolis Sverige och Nettbuss Sverige har bidragit med prispengar. Juryn består av Bengt Holmberg, professor vid Lunds universitet, Björn Sundvall, Svensk Kollektivtrafik och Lars Annerberg, Bussbranschens Riksförbund (BR). Prissumman är på 40 000 kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125