23948sdkhjf

Valutavinst lockar svenskar till Danmark

Tack vare den starka svenska valutan är det flera tusenlappar billigare att hyra hus i Danmark i sommar. Stena Line har redan 90 procent fler bokningar av danska sommarhus i dagsläget jämfört med samma period förra året.
Småbarnsfamiljer står för merparten av bokningarna.

Vad sägs om en egen Skagenstuga med pool och havsutsikt? Med den starka svenska kronan är det billigare än på flera år att hyra sommarhus i Danmark, något som blivit allt populärare bland svenska småbarnsfamiljer.

Från de flesta av de 4 000 husen som finns till uthyrning har man nära till både salta bad och nöjen för hela familjen som Legoland, djurparker eller inomhusbad för regniga dagar.

Då varje hus är unikt gäller det att vara ute i god tid för att få en stuga med bra läge och som bäst passar familjens behov.

I sommar kostar ett hus från 5 450 kronor per vecka, hela 1 500 kronor billigare än för ett år sedan. För de lyxigaste och största stugorna om 150 kvadrat är prisskillnaden ännu större, cirka 3 500 kr billigare per vecka i juni jämfört med året innan.

I mellanprisklassen , där husen är om cirka 100 kvadrat och rymmer två familjer, kostar en veckohyra 9 600 kr, att jämföras med 12 500 kr när valutan stod som högst. För familjer som reser tillsammans blir boendekostnaden per vecka därmed under 5 000 kronor.

Att boka resan tidigt ger ytterligare klirr i resekassan. Bokar man nu kostar en färjebiljett i juli för bil Göteborg-Fredrikshamn cirka 1 200 kronor. Väntar man till i sommar kan en färjebiljett kosta upp till 4 500 kronor.

För en svensk familj som hyr en stuga under vecka 28 och bokar färjebiljetten i dag blir stugsemestern alltså närmare 5 000 kronor billigare jämfört med tidigare år.

Bokningsstatistik från Stena Line visar samtidigt att svenskarna generellt bokar sommarhusen sent. Flertalet av de bästa stugorna försvinner till tyskarna som inte bara är fler utan även betydligt bättre än svenskarna på att boka tidigt.

I mars när svenskarna kommer på semestertankar är de större husen med mer attraktivt läge oftast bokade.

– Den starkare valutan har ökat intresset för Danmark, säger Charlotte Ljunggren , chef på Stena Lines Danmarkslinje.

– Vi har redan 90 procent fler bokningar av sommarhus än vad vi hade vid samma tid förra året och inför sommaren väntar vi ett ännu högre tryck på bokningarna. Det gäller att vara ute i god tid för att få de bästa husen och spara slantarna till god mat och roliga nöjen.

En växande trend är att familjer med små barn hyr sommarstugorna. Här kan familjen följa samma rutiner som hemma, när barnet ska äta, sova och så vidare.

– Vi märker att allt fler familjer med små barn hyr ett eget hus i Danmark. I stugan får familjen sin egen fristad. Man har full kontroll och behöver inte rätta sig efter hotellets eller researrangörens bestämda scheman, säger Charlotte Ljunggren.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109