23948sdkhjf

Nya lagen nu gäller det!

Den nya kollektivtrafiklagen börja gälla kommande årsskifte. Hur det ska gå till och vad vi kan vänta oss debatterades på Transportforum i Linköping 13 januari.
Det gäller att politierna är med på tåget och är modiga om den nya kollektivtrafiklagen verkligen ska öppna marknaden för kollektivtrafiken, det ansåg Gunnar Alexandersson från Tågoperatörerna i debatten på Transportforum.

Flera av deltagarna funderade över hur det går om politikerna i vissa regioner försöker agera mot lagens syfte, att öppna marknaden för kommersiell trafik samtidigt som all trafik tryggas. Att denna farhåga finns är tydligt men alla debattörerna pekade på den consensus som finns om kollektivtrafiken i stort – nästan alla politiker i riksdag, landsting och kommuner vill minst fördubbla kollektivtrafiken.

Enda sättet att öka kollektivtrafiken är att göra den bättre och pålitligare, då måste nya aktörer släppas in, ansåg Lennart Hamnered , Svenska Taxiförbundet.

– Vi får inte ta död på en marknad redan innan den har fötts, sa debattens moderator Anna Grönlund , som också är förbundsdirektör för Bussbranschens Riksförbund.

Ett fylligt reportage om paneldebatten och annat intressant som presenterades under Transportforum i Linköping kommer att presenterar i TRAFIKFORUM nr 1 2011 som utkommer i början av februari.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078