23948sdkhjf

19 svenska bussbolag polisanmälda

19 svenska bussbolag har polisanmälts i Danmark för att systematiskt ha underlåtit att betala in vägmoms för resor genom landet.
Det framgår av en artikel i danska Avisen.dk den 13 januari.

Polisanmälan har fått förtur i behandlingen hos den danska ekobrottsmyndigheten. Det handlar om misstanke om skattebrott i mångmiljonklassen.

Det danska ingripandet är en följd av det långvariga arbete som tyska skattemyndigheten Finanzamt genomfört för att kartlägga motsvarande brott i Tyskland.

De två ländernas skattemyndigheter har haft ett nära samarbete.

Bland de svenska bolagen nämns Bergkvarabuss.

Flertalet polisanmälda företag har kopplingar till bussresearrangörerna Scandorama och Ölvemarks Holiday. Till saken hör att Bergkvarabuss äger 45 procent av Ölvemarks, som i sin tur äger hela Scandorama.

Det är den socialdemokratiske folketingsmedlemmen Poul Andersen – även medlem av trafikutskottet – som gjort polisanmälan.

Ärendet ligger nu hos statsåklagaren för grov ekonomisk brottslighet.

Enligt Avisen.dk säger vice poliskommissarien Poul Erik Sandholt följande:

– Jag kan bekräfta att vi har mottagit en anmälan, och vi har beslutat att se närmare på saken i samarbete med skattemyndigheterna.

Enligt tidningen rör det sig om uteblivna vägskatter på mellan 20 och 40 miljoner danska kronor.

Danska skattemyndighetens intäkter för vägmoms har minskat drastiskt sedan 1993, enligt en person på skatteverket som Avisen talat med.

Under sommaren 2010 stoppade skatteverket 166 utländska turistbussar. 116 av dem hade inte betalt den lagstadgade vägmomsen.

De 19 bussbolag som pekas ut i Poul Andersens polisanmälan är:

Bergkvarabuss i Kalmar, KE's bussar i Fjärås, Thellsbussar i Södra Sandby, Färgelanda Buss i Färgelanda, Marks Limo i Kinna, Dacke Trafik i Strängsmåla, BK Buss i Vetlanda, Davidssons Buss i Munka-Ljungby, Sundspärlans buss i Helsingborg, Roffes & Mariannes buss i Forsheda, Gerts bussar i Älmhult, Starbussar i Ängelholm, Björksäter buss i Malmö, Unnaryd Buss i Unnaryd, Kristianstadbuss i Kristianstad, Österlenbuss i Ystad, Tidermanbuss i Ödeshög, Whelins Busstrafik i Bjärnum och Röke Buss i Röke.

Enligt tidningen Kvällsposten (Expressen) fick Bergkvarabuss i december ett krav från danska skattemyndigheten om att betala vägmoms för de senaste två och ett halvt åren.

– I botten ligger en tvist om vägmomsen ska betalas av researrangören eller ägaren av fordonet, säger Göran Mellström, vd i Bergkvarabuss till Kvällsposten.

– Vi kommer nu att betala det vi krävs på och sedan återkräva pengarna av researrangören.

Enligt dansk lagstiftning är det bussbolaget som ska betala in vägmomsen vid resor i Danmark. Sedan är det upp till bussbolaget att i avtal med researrangören föra kostnaden vidare.

I Tyskland är regelverket annorlunda; där tillämpas så kallad omvänd skatteskyldighet, vilket innebär att bussresearrangören ska ansvara för vägmomsen. Men då måste bussbolaget först begära av tyska Finanzamt i Hamburg (via sitt momsombud) att omvänd skatteskyldighet ska tillämpas.

/Kalle Lötberg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063