23948sdkhjf

V: Tillgängligheten otillräcklig

Det räcker inte att järnvägsstationerna är tillgängliga, också tågen måste vara det. Tänk på att personer med funktionsnedsättning kommer dit, manar Vänterpartiet.
Flertalet tar sig till järnvägsstationen för att åka tåg, även människor med funktionsnedsättning. Då räcker det inte med tillgängliga järnvägsstationer – även tågen måste vara tillgängliga.

Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Eva Olofsson tog upp tillgänglighetskravet i en interpellationsdebatt med statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd 18 januari, mot bakgrund av att ministern ansåg att staten har ansvar för att järnvägsstationerna är tillgängliga. Att tågen är tillgängliga är enligt ministern inte alls statens ansvar, utan de olika operatörernas. Men för många människor med funktionsnedsättning är det vargavinter året runt.

– Det handlar t ex om en person som nekats tågplats med rullstol för att X2000-liftarna inte fungerade eller att en annan person lämnades kvar på perrongen på grund av att tåget kört för långt in på plattformen. Men det kan också vara som för den person som skulle åka från Göteborg till Gävle, men istället blev hänvisad till tåg till Östersund och sedan där ta färdtjänst tillbaka till Gävle. Så här kan vi inte ha det! säger Eva Olofsson .

– En sådan behandling av människor är ingenting annat än diskriminering och känns ovärdigt ett välfärdsamhälle där alla människor ska ha möjlighet att förflytta sig på det sätt man önskar. Egentligen skulle kollektivtrafiken ha varit tillgänglig för alla människor senast 2010, men så har inte blivit fallet. Detta är ett stort misslyckande. Istället verkar situationen snarare ha försämrats under de senaste åren. Regeringen, genom ansvarigt statsråd, måste omedelbart vidta åtgärder som leder till att personer med funktionsnedsättning inte ska diskrimineras på tåg. De pengar som regeringen har avsatt för tillgängliga tågstationer räcker inte på långa vägar. Och det går inte heller att som ministern skylla på SJ. Regeringen och staten har ett ansvar för att alla människor ska kunna åka tåg, säger Eva Olofsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063