23948sdkhjf

Rekordår för Gotlandsresor

2010 blev ett nytt rekordår för resandet till och från Gotland. Totalt reste 1 961 178 personer till och från Gotland med färja och flyg.
Antalet resenärer ökade med 28 000 jämfört med föregående år. Den största delen av ökningen ligger på färjetrafiken, och mest ökar den norra linjen, Nynäshamn-Visby.

– Det här är ett kvitto på att Gotlands attraktionskraft ökar, säger Per-Erling Evensen , marknadschef på Destination Gotland.

– Vi har gjort det enklare och snabbare att ta sig till Gotland med färja. Glädjande är att såväl besökare som gotlänningar ökat sitt resande med färjorna.

Resorna till och från Gotland sker till cirka 85 procent med färja. Restiden är cirka tre timmar både från Nynäshamn och Oskarshamn till Visby.

Tillgängligheten har förbättrats oavsett om man reser med bil eller kollektivt. Ett exempel på detta är den utbyggda motorvägen Stockholm-Nynäshamn som ytterligare förkortat restiden.

Till Stockholm finns också anslutning med buss och pendeltåg. En annan nyhet under 2010 är Gutelinjen, busstrafik sommartid Göteborg-Oskarshamn med anslutning till färjans avgång.

- Gotland är helt beroende av bra kommunikationer året runt, säger Mats Jansson , tf turistchef vid Gotlands Turistförening.

– Det måste finnas tillgänglighet oavsett om man är besökare, mötesdeltagare eller boende. Vi ser också en positiv utveckling i att våra fritidsgotlänningar spenderar allt mer tid på ön.

Även i flygtrafiken ökade antalet resenärer. Gotland har omfattande flygtrafik med året runt-trafik till Bromma, Arlanda, Göteborg, Ängelholm och Norrköping.

Till detta kan läggas sommarlinjer och charterflyg till en rad olika destinationer. Inte minst sommartid är utbudet stort och ökade ytterligare under 2010 när SAS trafikerade linjen Arlanda-Visby.

Störst av flygoperatörerna på Visby Airport är Gotlandsflyg.

År 2010 både började och slutade med rejält vinterväder, säger Gotlandsflygs chef Ola Mattsson . Trots detta har antalet resenärer fortsatt att öka. De senaste fem åren har resande ökat med i genomsnitt 40 000 resenärer årligen. Vi arbetar framåt mot en fortsatt positiv utveckling.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109