23948sdkhjf

Manvargsvalpar födda på Nordens Ark

Den tredje januari föddes tre manvargsvalpar, en pojke och två flickor, på Nordens Ark.
Än så länge ligger de inne i lyan hos mamman, det är först när de blivit större och vädret blivit varmare som de går ut i hägnet.

Manvargsvalpar föds blinda men har nu, två veckor gamla, precis öppnat ögonen. De tillbringar de första månaderna inne i lyan hos mamman och det är först när vädret blir varmare som de försiktigt ger sig ut för att upptäcka världen.

I början av sommaren kommer de att gå ute i visningshägnet. Fram till dess kan besökare se unika livebilder inifrån lyan på den storbildsskärm som finns i foajén på Hotell Nordens Ark.

Arten hör hemma i centrala och östra Sydamerikas grässlätter och buskskog. De långa benen är en anpassning till miljön, och tillåter manvargen att ha utsikt över grässlätternas höga vegetation.

Namnet manvarg kommer av ett parti långt svart hår över ryggen. Denna man kan resas ungefär som raggen på en hund.

Manvargens naturliga utbredningsområde krymper i takt med att landskapet odlas upp och hjordarna av tamboskap växer. Den är skyddad av lag i Brasilien och vissa delar av Argentina, men på andra håll jagas den som skadedjur på grund av missuppfattningar och mytbildningar.

Manvargen tillhör hunddjuren (Canidae), men står varken vargar eller rävar särskilt nära, utan bildar ett helt eget släkte (Chrysocyon).

På Nordens Ark finns hotade, rov-, hov-, klövdjur, fåglar, amfibier och lantraser. Några av dessa ingår i utsättningsprojekt såsom vitryggig hackspett, pilgrimsfalk och grönfläckig padda.

Det mesta av avelsarbetet pågår i parken på Nordens Ark som är öppen för besökare alla dagar året runt.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078