23948sdkhjf

Vagnfel bakom urspårning

Det var varmgång i ett hjullager som orsakade den allvarliga tågurspårningen nära Ånge på Norra stambanan. Det visar Green Cargos utredning.
Green Cargos olycksutredning inleddes direkt efter tågurspårningen i Grötingen nära Ånge på kvällen 18 januari. Utredningen visar att en varmgång i ett hjullager var den utlösande faktorn till urspårningen, men orsaken till varmgången med efterföljande axelhaveri är ännu inte fastslagen.

Vid en varmgång i ett lager kan det leda till att hjulaxeln går av och vagnen spårar ur. För att upptäcka varmgång i lager finns det detektorer längs banorna och olyckståget hade passerat en varmgångsdetektor 80 km norr om Grötingen utan anmärkning.

- Olycksutredningen fortsätter för vi vill hitta orsaken till varmgången. Det förebyggande underhållet hade skötts för vagnen och det var lång tid kvar till nästa lagerrevision, säger Mats Hollander , informationsdirektör på Green Cargo.

Vagnen gick som nummer 13 i tåget och när axeln gick av spårade vagnen ur och skadade rälsen på en sträcka av 800 meter. Det gjorde i sin tur att vagnarna bakom spårade ur och fyra av dessa välte.

Den första delen av utredningen visar således att det var ett tekniskt fel och inte den mänskliga faktorn eller själva banan som orsakade urspårningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109