23948sdkhjf

Läcka knäckte upphandling

Ännu en kollektivtrafikupphandling har havererat på grund av internt läckage. Denna gång är det Länstrafiken i Jämtland som får göra om sin färdtjänstupphandling.
Efter larm från Härjedalens kommun stoppade Länstrafiken i Jämtland upphandlingen av samhällsbetalda persontransporter i Härjedalens kommun; alltså sjuktransporter och färdtjänst. Om detta rapporterade rt-forum.com tidigare i veckan. Det som hänt är att en tjänsteman inom länstrafiken som var på väg att sluta sin anställning kontaktade en av anbudsgivarna för att försöka inleda ett samarbete. Ett tilltag som helt strider mot regelverket.

– Det var vi som upptäckte vad som var på gång. Då kontaktade vi kommunledningen i Härjedalen. När den insåg att skattepengar riskerade att gå förlorade agerade de mot länstrafiken, men länstrafiken gjorde ingenting förrän kommunen här ställde dem mot väggen, säger Peter Ekholm , Taxi Vemdalen AB.

Peter Ekholm och Taxi Vemdalen tillhör Taxi Härjedalen, gemensamhetsbolaget som lagt anbud på den samhällsbetalda trafiken i Härjedalens kommun. När han gick igenom skall-kraven på upphandlingen så tyckte han att det verkade konstigt.

– Det fanns inte en chans att vi skulle kunna räkna hem det här, upphandlingen verkade vara gjorts för att passa ett bussbolag, inte ett taxibolag, säger Peter Ekholm.

Taxi Härjedalen har för närvarande kontraktet på den samhällsbetalda trafiken i kommunen som omfattar hela Härjedalens landskap; 13 000 kvadratkilometer med endast 10 000 invånare. Men genom den omfattande turistnäringen uppstår under skidsäsongen ett under stundom stort behov av sjuktransporter och färdtjänst när turisterna råkar ut för olyckshändelser i skidbackarna.

Enligt Peter Ekholm grundar sig problemen i att Länstrafiken och bussbolaget Centrala Buss bytt folk med varandra. Förre vd:n för Centrala Buss, Stefan Fredriksson, är i dag vd för Länstrafiken. Och den tidigare ekonomichefen vid Länstrafiken, Magnus Stenwall styr i dag Centrala Buss. En osund korsbefruktning, enligt Peter Ekholm.

Men den bilden tillbakavisas av Länstrafikens vd Stefan Fredriksson:

– Det här har ingenting med mig att göra över huvud taget. Felet är att en anställd som hade sagt upp sig under sin uppsägningstid på 19 dagar började sitt nya arbete litet för fort. Detta fick vi påtalat oss av Härjedalens kommun och då stoppade vi upphandlingen. Men det är alltså ingen nuvarande personal som gjort något fel och nu tänker vi snabbast möjligt sätta igång en ny upphandling efter samma riktlinjer, säger Stefan Fredriksson , vd för Länstrafiken i Jämtland.

Att Stefan Fredriksson säger att upphandlingen ska göras om efter samma riktlinjer som tidigare oroar Peter Ekholm:

– Då blir det lika illa igen, en upphandling som gynnar bussbolag framför taxibolag men som framför allt kostar kommunen mer pengar. Upphandlingen ska ju vara så billig som möjligt, pengarna behövs bättre i barnomsorg, skola och vård, säger Peter Ekholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078