23948sdkhjf

Guide i mobilen ersätter personal

Med en digital guide för mobiltelefoner vill fyra destinationer i norra Sverige öka och utveckla tillgängligheten i obemannade trakter.
Projektet kallas Digital Visit ska öka tillgängligheten av turismutbudet och informationen för tillresta besökare.

I projektet ingår Piteå, Skellefteå, Robertsfors och Umeå och följaktligen är det dessa destinationer som finns representerade i guiden.

Bakgrunden till projektet är att det finns väldigt mycket att uppleva i regionen, men att många av dessa platser är obemannade under stora delar av turistsäsongen.

– En digital guide som tillhandahåller stöttande bakgrundsfakta och intressanta historier skapar givetvis stora mervärden för ett besöksmål, på ett sätt som annars inte skulle vara möjligt, säger Anna Lindfors , Destination Skellefteå.

Tänk att ströva bland P O Enquists barndomsminnen tillsammans med en berättarröst som levandegör det litterära landskapet eller att lotsas mellan fina fiskeplatser i Byskeälven eller Rickleån.

– Användningsområdet av mobil teknik för turismnäringen är stor, säger Anna Lindfors, säger Anna Lindfors.

– Det är viktigt att så bra information som möjligt blir tillgänglig för så många människor som möjligt. Därför ligger turistbyråernas egna databaser till grund för guiden.

Dessutom riktar sig tekniken till alla typer av mobiltelefoner.

– Guiden är väldigt användbar, framför allt för att den inte ställer större krav på mobilen än att den ska ha en webbläsare , säger projektledare Thomas Kvist .

– Det var en viktig grundtanke i projektet, att guiden ska vara till nytta för så många turister som möjligt – inte bara dem med den senaste teknologin på fickan.

Programvaran har tagits fram med öppen källkod. Det betyder att vem som helst ta den och göra den till sin egen.

I dagarna befinner sig projektet på den internationella turism- och IT-kongressen, Enter 20111, i Innsbruck för att dela med sig av sina erfarenheter och inspireras av andra.

Den digitala guiden är inte helt färdigställd, men en beta-version kan nås via www.digitalvisit.se.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125