23948sdkhjf

Trafikverket avfärdar kritik

Riksrevisionen har riktat kritik mot Trafikverkets kostnadskontroller i större järnvägsinvesteringar. Trafikverket avfärdar nu kritiken.
TRAFIKFORUM/rt-forum.com har tidigare rapporterat om Riksrevisionens rapport som kom den 24 januari.
Riksrevisionen har granskat kostnadskontrollen i stora järnvägsinvesteringar ur årsredovisningarna 2005-2009, och en av deras slutsatser är att Trafikverket redovisat en lägre kostnadsutveckling än den faktiska till regeringen.
-Vi håller inte med om den delen av kritiken, vi har rapporterat vårt resultat och våra kostnader till regeringen och årsredovisningen har granskats och godkänts av Riksrevisionen varje år, säger Lotta Brändström, chef för verksamhetsområde Stora projekt på Trafikverket.
En del av kritiken riktas mot glädjekalkyler i kostnadsberäkningar av investeringsprojekten.
-Så kanske det var förr, men i arbetet med den nu liggande planen har samtliga projekt gått igenom samma process som bygger på en internationellt erkänd metod och har dessutom kvalitetssäkrats av extern part, säger Lotta Brändström.
Riksrevisionen menar också att Trafikverket haft dålig kontroll på kostnaderna i investeringsprojekten.
– Den här rapporten har granskat projekt som blev klara 2005-2009, säger Lotta Brändström. Det är en brist att Riksrevisionen bara har granskat gamla projekt, uppföljningen då var inte så bra som idag. Under tiden har vi haft en pågående process för att förstärka styrning, rutiner och uppföljning, och vi jobbar mycket tydligare nu.
Dessutom har nya sätt att arbeta med investeringar börjat användas; en ny ekonomimodell, gemensam modell för riskhantering, styrgrupper för stora och komplicerade projekt och successiva kalkyler används för att ha kontroll på större investeringar.
- Vi har också börjat använda ett nytt projektledningsverktyg och ledningssystem med gemensam rapportering och gemensamt arbetssätt i hela landet, säger Lotta Brändström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.092