23948sdkhjf

Skånetrafiken ökade 2010

Resandestatistiken för 2010 visar åter en uppåtgående trend för skånsk kollektivtrafik. Ökningen för 2010 blev 6 procent eller cirka 137 miljoner resor. Endast färdtjänsten backade.
2009 landade det totala antalet kollektivtrafikresor i Skåne på 129 miljoner. Årets resultat innebär att Skånetrafiken för 11:e året i rad sett till att fler skåningar väljer att resa kollektivt. Största ökningen finner man inom stadsbusstrafiken som finns i tio av Skånes städer, den har totalt ökat med 8,5 procent.

– Mycket glädjande siffror för skånsk kollektivtrafik och Skånetrafiken. Ökningen gynnar utvecklingen i hela regionen och det är oerhört positivt att skåningarna i allt högre grad väljer att resa kollektivt till arbete, studier men även på sin fritid. Att kollektivtrafiken växer bidrar till att binda ihop Skånes olika delar och ett hållbart samhälle vilket är mycket viktigt, säger Mats Persson (FP), ny ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Tåg
Sammanlagt ökade tågresandet i både Skåne och resandet över Bron med 2,5 procent och uppgick till 36 miljoner resor. I Skåne ökade tågresandet (Pågatåg och Öresundståg) med 5,7 procent medan över Bron minskade resandet med 4,8 procent*.

– I Skåne ökar tågresandet starkt vilket är mycket positivt. I år kommer våra pendlare märka att vi får fler nya Pågatåg som sätts i trafik. Det gör oss bra rustade för ytterligare kapacitet i tågsystemet och under 2011 kommer vi även att se resultaten av att Citytunneln har tagits i bruk, säger Magnus Hedin , trafikdirektör på Skånetrafiken.

Stadsbuss
Samtliga tio skånska städer med stadsbusstrafik visar plussiffror under 2010. Totalt ökade stadsbusstrafiken med 8,3 procent, 66 miljoner resor . Mest ökar stadsbusstrafiken i Landskrona där ökningen är hela 16 procent, men även för andra skånska städer som Eslöv, Hässleholm och Malmö är ökningen stor.

Regionbuss
Antalet resor med regionbuss ökade med 5,7 procent och uppgick till 32, 8 miljoner resor. Mest ökar resorna med regionbuss i västra Skåne (Helsingborg med omnejd) där ökningen är hela 14 procent.

Färdtjänst och sjukresor
Färdtjänstresor har minskat med 2 procent medan sjukresor ökat med 6 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063