23948sdkhjf

Blinkande lampor ska öka säkerheten

Länstrafiken Kronoberg monterar nu 50 blinkande signallampor vid hållplatserna längs väg 23 och 25. Signallamporna gör det lättare för busschaufförer att upptäcka väntande resenärer vid dålig sikt.
– Monteringen av lamporna innebär en ökad säkerhet för bussresenärerna, säger Anthony Danielsson, trafikingenjör vid Länstrafiken Kronoberg.
Efter ett lyckat försök under förra året är Länstrafiken Kronoberg i full gång med monteringen av 50 blinkande signallampor, så kallade BussLEDs, vid bullhållplatserna i närheten av mittvajrar utmed väg 23 och 25. Arbetet beräknas ta ytterligare tre till fyra veckor.
Målet med lamporna är att få förarna att lätta på gasen och skapa en lugnare och tryggare trafikmiljö. Lamporna lyser upp hållplatsen vilket underlättar för busschaufförer som slipper panikbromsa då de på grund av dålig sikt inte ser personen vid hållplatsen. Busschauffören ska kunna uppfatta signalen på 200 - 300 meters håll.
– Vi prioriterar framförallt vägar med hög hastighet, säger Anthony Danielsson. Blir det några lampor över kommer de att sättas upp vid de hållplatser som ligger i skymundan.
Anthony Danielsson avslöjar att projektet inte stannar vid de 50 signallampor. Inom kort kommer troligtvis ytterligare 50 lampor att monteras.
Signallampan är enkel att använda. När resenären kommer till hållplatsen tänder han eller hon lampan genom att trycka på en knapp. På så sätt kan busschauffören enkelt upptäcka resenären.
– Efter att resenären har tryckt på knappen är signallampan tänd i fyra minuter, säger Anthony Danielsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046