23948sdkhjf

Branschens optimism avtar något

TransportIndikatorn faller något detta kvartal, men ligger kvar på en fortsatt hög nivå. Drygt 4 av 10 paneldeltagare tror att omsättningen kommer att öka, både i det egna företaget och i branschen i stort, under de kommande tre månaderna.
Undersökningen visar dessutom att snökaoset varit till nackdel för en stor del av transportsektorn, medan några vunnit fördel av den vita nederbörden.

– Framgången för den svenska exportindustrin återspeglas i transporsektorn, men man kan ändå se att företagen är lite försiktiga vad gäller omsättningsförväntningarna framöver, säger TransportGruppens vd Peter Jeppsson .

I denna TransportIndikator har de tillfrågade företagen även fått besvara frågor om de ekonomiska konsekvenserna av den tuffa vintern. För en majoritet har snö och is lett till negativa konsekvenser, men det finns även delar av transportbranschen som fått en positiv snöeffekt .

Tydligast blir den positiva effekten för en del buss- och taxiföretag som fått mer att göra när tågen stått stilla. I motorbranschen har man dessutom känt av ett ökat tryck på bilskadereparationer.

– Det går också att konstatera att en stor majoritet av åkerierna har haft problem på grund av snön. Även om det på vissa håll talats om övergång från järnväg till lastbil i vintertid, är detta något som uppenbarligen inte fått något större genomslag.

TransportIndikatorn är TransportGruppens kvartalsvis återkommande temperaturmätare på nuläget och framtidstron i transportnäringen.

TransportIndikatorn tas fram i samarbete med Handelns Utredningsinstitut (HUI) och ger en inblick i hur näringens företag ser på omsättningsutvecklingen i dagsläget, samt hur omsättning och sysselsättning kommer att förändras under nästföljande tre månader.

TransportIndikatorn baseras på representativt urval ur samtliga branscher i TransportGruppens förbund (BA, BuA, MAF, PAF, SARF, Sveriges Hamnar, FlygA, STIF).

TransportGruppen är en gruppering inom Svenskt Näringsliv för åtta arbetsgivar- och branschförbund i Transportnäringen. Vi ger råd och stöd i arbetsgivarfrågor och folkbildar om transporternas betydelse för näringsliv och samhälle, tillväxt och välfärd. Våra åtta förbund har drygt 12 000 medlemsföretag med runt 170 000 anställda.

Läs och hämta hela TransportIndikatorn på transportfakta.se.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063