23948sdkhjf

Kollektivtrafiken ökar i Skåne

Resandestatistiken för 2010 visar återigen på en uppåtgående trend för skånsk kollektivtrafik.
Ökningen för 2010 slutar på hela sex procent; cirka 137 miljoner resor, vilket ska jämföras med 2009 då resultatet blev 129 miljoner resor.

Årets resultat innebär att Skånetrafiken för 11:e året i rad sett till att fler skåningar väljer att resa kollektivt. Största ökningen finner man inom stadsbusstrafiken som totalt ökat med 8,5 procent.

Sammanlagt ökade tågresandet i både Skåne och resandet över Bron med 2,5 procent och uppgick till 36 miljoner resor. I Skåne ökade tågresandet (Pågatåg och Öresundståg) med 5,7 procent medan resandet över Bron minskade med 4,8 procent (statistiken för december är ej klar för Öresundstågstrafiken över Bron, varför en skattning baserad på resandeutvecklingen jan-nov gjorts för december).

– I Skåne ökar tågresandet starkt vilket är mycket positivt, säger Magnus Hedin , trafikdirektör på Skånetrafiken.

– I år kommer våra pendlare märka att vi får fler nya Pågatåg som sätts i trafik. Det gör oss bra rustade för ytterligare kapacitet i tågsystemet och under 2011 kommer vi även att se resultaten av att Citytunneln har tagits i bruk.

Samtliga tio skånska städer med stadsbusstrafik visar plussiffror under 2010. Totalt ökade stadsbusstrafiken med 8,3 procent; 66 miljoner resor. Mest ökar stadsbusstrafiken i Landskrona där ökningen är hela 16 procent, men även för andra skånska städer som Eslöv, Hässleholm och Malmö är ökningen stor.

Antalet resor med regionbuss ökade med 5,7 procent och uppgick till 32, 8 miljoner resor. Mest ökar resorna med regionbuss i västra Skåne (Helsingborg med omnejd) där ökningen är hela 14 procent .

Färdtjänstresor har minskat med två procent och sjukresor ökat med sex procent.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063