23948sdkhjf

24 procent åker kollektivt

Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik har för första gången någonsin kartlagt kollektivtrafikens marknadsandelar. Det visar sig att knappt var fjärde reser kollektivt.
Det är stora skillnader mellan de svenska länen och regionerna när det gäller kollektivtrafikens andel av det totala antalet personresor. Storstadslänen ligger i topp; Stockholm har med sina 47,1 procent den allra största marknadsandelen. Där efter följer Västra Götaland (med Göteborg) på 23,7 procent, Upplands län (med Uppsala) på 22,2 procent och Skåne (med Malmö) på 21,5 procent.

Därefter är det en rejäl lucka ner till Gävleborgs län på 13,5 procent och sedan dalar andelarna ned till bottennoteringen 6,2 procent som Gotland står för. Riksgenomsnittet ligger på 23,8 procent vilket helt beror på att Stockholms län både har den extremt högsta andelen och dessutom ligger i topp vad gäller antalet kollektivtrafikresor totalt.

Vad kan man säga om hur marknadsutvecklingen utvecklats under senare år?
– Egentligen inte särskilt mycket, eftersom det här är första gången vi redovisar marknadsandelen länsvis för den svenska kollektivtrafiken någonsin. Däremot kommer resultaten för 2010 att vara mycket viktiga siffror för framtida jämförelser i fördubblingsarbetet och dessutom en bra utgångspunkt för de nya regionala kollektivtrafiksmyndigheterna. Här kan de se var som behöver göras, säger Charlotte Wäreborn Schultz , vd för Svensk Kollektivtrafik.

Även om Stockholms län drar upp riksgenomsnittet så finns intressanta skillnader även bland övriga län. Exempelvis har det glest befolkade Jämtland en förvånande hög marknadsandel på 13,2 procent, betydligt bättre än flera tätbefolkade län i södra Sverige. Enligt Charlotte Wäreborn Schultz kan förklaringen vara den omfattande och mycket populära stadstrafiken i länets enda stad, Östersund. Där bor också större delen av alla jämtar och därmed drar det flitiga kollektivtrafikresandet i och omkring Östersund upp snittet för länet litet grand som Stockholm drar upp snittet för hela riket.

Marknadsandelarna ingår från och med nu som en del av den Kollektivtrafikbarometer som Svensk Kollektivtrafik årligen redovisat. Uppgifterna i statsitiken avser januari-december 2010 och baserar på 63 000 resor. Observeras bör att ÖstgöraTrafiken inte deltar i Kollektivtrafikbarometern. Basen för beräkning av marknadesandelen har också räknat bort alla som går eller cyklar.

FAKTA/Kollektivtrafikens andelar länsvis i procent
Stockholm 47,1
Västra Götaland 23,7
Uppland 22,2
Skåne 21,5
Gävleborg 13,3
Jämtland 13,2
Jönköping 12,8
Värmland 12,3
Västerbotten 11,9
Halland 11,5
Blekinge 11,5
Örebro 11,2
Södermanland 11,1
Dalarna 9,8
Kronoberg 9,8
Norrbotten 9,5
Västmanland 9,2
Kalmar 8,7
Västernorrland 8,6
Gotland 6,2
RIKSGENOMSNITT 23,8
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078