23948sdkhjf

Premiär för världsunik diesel

Den 1 april börjar Preem publikt sälja sitt nya miljöklass 1-bränsle, ACP Evolution Diesel. Som vanlig diesel men miljövänligare, enligt Preem.
Produkten är ingen inblandning, utan har processats så att den har samma egenskaper som en vanlig fossil diesel. Alla dieselfordon, såväl gamla som nya, kan köra på den.

ACP Evolution Diesel baseras på upp till 25 procent förnybara råvaror. Den är identisk ända ner på molekylnivå med en fossil diesel. Preem uppger att ACP Evolution minskar koldioxidutsläppet med cirka 14–22 procent beroende på vilken förnybar råvara den tillverkas av.

Tillsammans med Södra och Sveaskog har Preem hittat en stor råvarupotential här hemma i Sverige, i en restprodukt från skogsindustrin: råtallolja som utvinns ur svartlut i pappersmassabruken och är ett samlingsnamn på de substanser som kommer från kådan.

Inledningsvis säljs ACP Evolution Diesel på Preem-mackar inom 15 mils radie från depåerna i Gävle, Norrköping, Göteborg och Helsingborg. Priset blir detsamma som vanlig diesel.

/TC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08