23948sdkhjf

Saktare i snöstormen

Sju av tio bilister vill sänka högsta tillåtna hastighet vid dåligt väglag. De vill ha maxhastigheter som varieras kontinuerligt beroende på hur väglaget är.
Snö, is och halka gör vägarna osäkra och svårframkomliga för Sveriges sex miljoner bilförare. Var tredje svensk bilförare är rädd eller känner obehag inför att köra bil i vinterväglag och fler än sju av tio bilister tycker det borde vara olika hastigheter beroende på väglag på alla vägar, inte bara på vissa som det är idag. 86 procent av bilisterna anser att dubbdäck är de säkraste vinterdäcken. Det visar Svevias nya Trafikbarometer. Svevia har låtit drygt 3 000 svenskar med körkort svara på frågor om bilkörning på vintern och om trafiksäkerhet.

– Svevia är en av flera aktörer som arbetar för större säkerhet på våra vägar, både för trafikanter och för dem som arbetar på vägarna. Därför är det viktigt för oss att ta reda på vilka åsikter och attityder svenska folket har när det gäller bilkörning och trafiksäkerhet. Vår förhoppning är att Trafikbarometern ska bli ett återkommande inslag i vårt arbete, säger Erik Lundman , chef för affärsutveckling på Svevia.

Trafikbarometern visar att många ägnar sig åt riskfyllda beteenden i trafiken. 36 procent av bilisterna erkänner att de alltid eller ofta trycker för hårt på gaspedalen när de är ute och kör. 42 procent av männen och 31 procent av kvinnorna säger att de alltid eller ofta överskrider hastighetsbegränsningen. Nästan en av fem svenskar pratar ofta i mobiltelefon när de kör bil, 20 procent av männen och 15 procent av kvinnorna.

Och olyckor och incidenter i trafiken är mycket vanliga. Nästan hälften av Sveriges bilförare har någon gång råkat ut för en trafikolycka. 61 procent av männen mot endast 37 procent av kvinnorna har råkat ut för en trafikolycka som bilförare.

– Många tar stora risker i trafiken, särskilt män. De kör fortare och råkar ut för fler olyckor. Män löper dubbelt så stor risk att dödas i trafiken som kvinnor. Så mitt råd till alla män är att lämna över ratten till en kvinna oavsett årstid, säger Erik Lundman.

Det bästa sättet att få svenska bilförare att hålla hastighetsbegränsningen är sätta upp vägkameror. 62 procent svarar att vägkameror är det bästa sättet att få dem att hålla nere hastigheten. På andra plats kommer polisbilar i trafiken och på tredje plats trafikkontroller. Minst effekt har höga böter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047