23948sdkhjf

Maud Olofsson invigde Trip

Näringsminister Maud Olofsson invigde torsdag 10 februari Trip – Turistnäringens Utvecklingscenter. Samtidigt körde centret igång sin sajt trip.se.
Invigningen av Sveriges första nationella utvecklingscenter för turistnäringen (Trip) ägde rum i Trips lokaler på Sveavägen i Stockholm.

– Det här utvecklingscentret var en av de frågor som vi diskuterade i Näringsdepartementet precis när jag hade tillträtt som minister, sa Maud Olofsson. Det var redan då en efterlängtad och önskvärd verksamhet, att vi sätter oss ned och samordna insatserna – att myndigheterna pratar med varandra, så att vi får en helhetssyn på detta.

– Så vi tog ett beslut , och nu står vi här i dag och inviger detta centra. Det känns fantastiskt att på det här sättet kraftsamla till näringens bästa, och till Sveriges bästa. Vi är beroende av att få turistföretag som vill etablera sig, som samverkar och som kan sälja sina produkter och tjänster.

Turistnäringen är en näring som växer, påpekade Maud Olofsson. Omsättningen har ökat med sex procent de senaste åren. Jämfört med andra europeiska länder ligger Sverige på plus trots att vi haft bekymmer med finanskrisen.

– Det är rätt mycket som har hänt i turistnäringen under de senaste 15-20 åren, sa hon. Jag tycker att vi är duktigare och professionellare i dag än vi var då.

– Den här mötesplatsen ska vara en väg in för företagen. Det är hit de ska kunna vända sig för att få kontakt med våra myndigheter, och få hjälp med det som krävs. Då är det skönt att veta att detta är ett samarbete mellan myndigheter och näringen själv, vilket kan ge en effektiv verksamhet.

På invigningen talade även Christina Lugnet, generaldirektör i Tillväxtverket, samt Jan Lundin, vd i Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS).

– Att skapa en operativ verkstad för att stimulera entreprenörskap och affärsutveckling är en av byggstenarna för att turistnäringen ska fortsätta utvecklas, sa Christina Lugnet .

– Nu blir det enklare för den enskilde företagaren att få tillgång till kompetensutveckling, affärsnätverk, mötesplatser och hjälp att hitta finansiering för att utveckla sin verksamhet.

Även Jan Lundin uttryckte sin tillfredsställelse över Trip.

– Näringen växer kraftigt och visar positiva tecken på tillväxt och framtidstro i form av nyanställningar och investeringsvilja, sa han.

– Vi är fortfarande en ung näring, med enorm utvecklingspotential, vilken kan accelerera ytterligare med alla de förutsättningar som ett nationellt utvecklingscenter ger.

På invigningen närvarade även representanter för bland andra Visit Sweden, Statens Fastighetsverk, Riksantikvarieämbetet, Trafikverket, Transportverket och Vinnova.

I samband med invigningen lanserades även trip.se – centrets webbplats och community – som ska ge näringens företagare och aktörer en väg in för rådgivning, kompetensutveckling, affärsnätverk, mötesplatser och hjälp till att hitta information och stöd att utveckla sin verksamhet.

Turismens totala omsättning i Sverige är 252 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande från Tillväxtverket och RTS.

Turismens exportvärde, det vill säga vad utländska besökare spenderar i Sverige, är nästan 94 miljarder kronor, vilket är större än exportvärdet för järn och stål och personbilar tillsammans. Svensk turistnäring sysselsätter cirka 160 000 personer (räknat i helårsverken).

/Kalle Lötberg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063