23948sdkhjf

MP: Dålig punktlighet självförvållad

Punktligheten i kollektivtrafiken blir allt sämre enligt SL:s egna mätningar. Miljöpartiet vill se åtgärder för att förbättra framkomligheten och punktligheten snarast.
Om inget görs för att åtgärda det eftersatta underhållet och därmed påverka punktligheten positivt och få ner antalet inställda avgångar till ett minimum så är risken stor att ännu fler väljer bilen framför kollektivtrafiken i Stockholms län, det är Miljöpartiets bestämda uppfattning i Stockholms läns landsting.

– Det är alltför många tekniska problem på fordonen. Det är inte acceptabelt att så många avgångar ställs in och försenas på grund av bristande underhåll och tekniska fel i fordonsflottan. Orsaken till de stora fordonsproblemen måste utredas och åtgärdas för samtliga trafikslag. SL måste följa upp de avtal som är skrivna med underhållsentreprenörer och samtidigt se över vad som långsiktigt är bäst för att säkra kvaliteten i utförandet, säger Yvonne Blombäck , trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting och ledamot i Trafiknämnden.

– Förutom detta så ser vi att pendeltågstrafiken blir väldigt lidande av det allmänna sjukdomstillståndet på det nationella järnvägsnätet. Bristfälliga satsningar på järnvägsinfrastrukturen gör att framkomligheten på Trafikverkets överbelastade spår äventyras, med allvarliga följder i form av stora förseningar för SL:s resenärer, säger Yvonne Blombäck.

Miljöpartiet vill se att SL övertar ägandet och ansvaret för fordonen i busstrafiken, samt att kvaliteten i det upphandlade fordonsunderhållet för spårfordon analyseras. Effekten av kapacitetsbrist och otillräckligt underhåll på Trafikverkets nät måste också belysas och påtalas för regeringen, då det äventyrar stockholmsresenärernas tilltro till kollektivtrafiksystemet.

På Trafiknämndens möte på tisdag den 15:e februari kommer Yvonne Blombäck lägga fram ett förslag till beslut om behovet av åtgärder för att komma tillrätta med kvalitetsproblemen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126