23948sdkhjf

Vellingeungdom i vandalskandal

Arrivas bussar har blivit hårt drabbade av skadegörelse till och från Strandbaden i Höllviken. Ungdomar från Vellinge misstänks ligga bakom.
Under höstens nattklubbskvällar i Strandbaden för ungdomar i åldrarna 16-19 i år har Arrivas bussar drabbats hårt av skadegörelse både på dit- men framförallt på hemvägen. Kulmen kom lussevakanatten den 11-12 december då säten skars sönder, läslampor slets ned, bord knäcktes loss från stolsryggarna och det kräktes över både säten och golv.

– Det här börjar bli ohållbart, inte minst för busschaufförerna som både skall hantera hot, bråk och skadegörelse samtidigt som de ska framföra bussen på ett säkert sätt, säger Pia Florén på Arriva och Stefan Grönberg på Skånetrafiken.

Även den 14 januari årets första nattklubbskväll var det oroligt och polisen fick redan vid 23-tiden kliva på 100-bussen i Höllviken centrum för att lugna stämningen efter en misshandel på Vellinge ängar. Arriva och Skånetrafiken varnar nu för att busstrafiken de aktuella tidpunkterna riskerar att dras in om inte beteendet hos ungdomarna blir bättre.

Under januari har därför en grupp bestående av Arriva, Skånetrafiken, Strandbadens entreprenörer, polisen, kommunstyrelsens ordförande, kommunens säkerhetschef, representant från kommunens ungdomsråd samt fritidsledarna i Höllviken och Skanör-Falsterbo fört diskussioner om hur man kan komma tillrätta med problemet för att undvika att bussturerna helt ställs in de aktuella kvällarna.

– Vi har en samstämmig uppfattning om att problemen till största delarna har sin orsak i alkohol-konsumtionen hos ungdomarna, säger Kenneth Abrahamsson , stationschef på polisen i Vellinge.

Nästa nattklubbskväll äger rum den 18 februari och från och med det tillfället kommer samtliga parter att sluta sig samman med en gemensam målsättning att minska alkoholkonsumtionen hos kommunens unga invånare. Polisen och kommunens väktare kommer att följa med bussarna mellan Vellinge ängar och Strandbaden både på dit- och hemvägen och berusade och/eller bråkiga passagerare kommer inte att få åka med. Strandbaden kommer å sin sida att sätta in extra resurser för att kontrollera nykterheten och vid misstanke om någon kommit in påverkad alternativt smugglat med sig alkohol in, kommer vederbörande att omedelbart avhysas.

– Vi kommer att informera ungdomarna om skärpningen av kontrollerna via Facebook och ungdomsrådet, och vi kommer även att skicka ut information till föräldrarna med elever i årskurs nio (födda 1995), berättar kommunens säkerhetschef Marie Louise Arendt .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109