SL-fiaskot politikernas fel
De senaste dagarnas kaos i SL-trafiken visar på stora brister i driften och utvecklingen av Stockholms kollektivtrafik. Intresseorganisationen Kollektivtrafikant Sthlm lägger skulden på politikerna.
Nästan precis ett år efter förra vinterns stora kaos i SL-trafiken misslyckas SL återigen med sitt uppdrag att se till att se till att stockholmarna kan ta sig till och från hem, arbeten, studier och fritidsaktiviteter. Resenärsföreningen Kollektivtrafikant Sthlm är mycket kritisk till hur situationen har hanterats och kräver nu politisk handlingskraft.
– Det håller inte att ansvariga politiker gömmer sig bakom tjänstemännen. Att SL inte klarar sitt grunduppdrag är en politisk fråga. Politikerna i Stockholms stad har misslyckats när det gäller snöröjning och sandning. Landstingspolitikerna är ansvariga för att SL misslyckas att samordna och styra trafikoperatörerna, säger Kollektivtrafikant Sthlm:s ordförande, Mikael Sundström .
Som exempel på den misslyckade samordningen lyfter föreningen fram att SL inte lyckades sätta in tillräckligt många ersättningsbussar när tunnelbanans Hagsätralinje slogs ut i slutet av förra veckan. Liknande situationer har även uppstått då pendeltågstrafiken varit inställd.
– Det fanns mängder av inställda bussar och lediga chaufförer. Ändå lyckades inte SL styra upp en bra ersättningstrafik. Det visar problemet att samordna trafikoperatörerna, som konstaterades i utvärderingen av förra årets trafikkaos, ännu inte har lösts, säger Mikael Sundström.
Föreningen är också kritisk till SL:s bristande information.
– Många resenärer vittnar om att informationen på SL:s hemsida inte håller måttet. Resenärerna förutsätter att den är uppdaterad och korrekt även när det sker störningar på flera ställen samtidigt. Då fungerar det inte att överlåta ansvaret på ett par stressade informatörer. Det måste finnas ett system med realtidsinformation som är synkat med alla operatörer, säger Mikael Sundström
Kollektivtrafikant Sthlm efterlyser nu ett tydligt politiskt ställningstagande kring att prioritera kollektivtrafiken.
– För resenärerna är det absolut viktigaste att kollektivtrafiken är tillförlitlig. Det är den inte längre. Underhållet i kollektivtrafiken är kraftigt eftersatt, vilket visar sig direkt när den utsätts för tuffare förhållanden. Att flera partier i det läget väljer att lägga intäkterna från trängselskatten på Förbifart Stockholm istället för på kollektivtrafiken är inte hållbart, säger Mikael Sundström.