23948sdkhjf

Rekordår för Rastakoncernen

2010 blev det bästa året hittills för Rastakoncernen. Totalresultatet blev 16,0 miljoner kronor jämfört med 13,4 miljoner 2009. Det framgår av Rastakoncernens bokslutskommuniké.
Omsättningen i koncernen ökade med 11 procent, från 380,2 miljoner kronor 2009 till 423,5 miljoner i fjol.

EBIT (rörelseresultatet) ökade med 45 procent mellan de två åren, från 23,0 miljoner kronor till 33,3 miljoner.

Resultatet före skatt uppgick till 19,4 miljoner kronor under 2010, jämfört med 18,5 miljoner året innan. Det var framför allt de finansiella kostnaderna som drog ned resultatet.

Årets resultat efter skatt hamnade på 13,5 miljoner kronor, jämfört med 13,4 miljoner året innan.

2010 års förändringar i verkligt värde på kassaflödessäkringar uppgick till drygt 2,5 miljoner kronor, och lyfte totalresultatet till 16,0 miljoner.

– Från och med andra kvartalet vände konjunkturen uppåt och det har också återspeglats i alla våra affärsområden och denna positiva utveckling fortsatte året ut, skriver vd Jan Bengtsson i en kommentar.

Ett nytt affärsområde etablerades i och med att styrelsen i Rasta Group tog beslut om att förvärva Grand Hotel Opera i Göteborg. Hotellet har 198 rum, varav 123 är nybyggda.

Förvärvet avser både rörelse och fastighet och tillträddes 1 januari 2010.

– 2010 blev åter ett framgångsrikt år trots en trög start första kvartalet, med både lågkonjunktur och en sträng vinter med hård kyla och mycket snö som påverkade våra verksamheter – i form av lägre intäkter och högre kostnader för energi och snöröjning, skriver Jan Bengtsson.

Efter rapportperiodens slut har Rasta tecknat avtal om hotellverksamheten på Grand Hotel Garden i Malmö, som öppnades 1 januari 2011. Hyresavtal har tecknats med Fastighets AB Balder.

– Under året har vi etablerat ett nytt affärsområde i och med att styrelsen tog beslutet att förvärva Grand Hotel Opera i Göteborg, skriver Jan Bengtsson.

– Förvärvet ligger helt i linje med fastställd affärsplan. Hotellet som har 198 rum varav 123 är nybyggda har ett mycket centralt läge mittemot centralstationen i Göteborg.

En försäljningsorganisation sjösattes under våren 2010. Organisationen ska i huvudsak marknadsföra affärsområdena Arena och Hotell.

Under hösten träffades ytterligare två avtal om nya enheter.

Hyresavtal träffades med Kalmar FF om att bedriva all restaurang-, konferens- och kioskverksamhet i deras nya fotbollsarena – Guldfågeln Arena – som kommer att stå klar i mars 2011.

I arenan finns plats för cirka 12 000 personer. Arenan har mycket bra faciliteter för att bedriva konferensverksamhet och andra events.

Avtal tecknades med Byggnadsfirman Lund AB om att hyra en fastighet i Arboga för att där etablera en vägrestaurang. Detta är för Rasta en intressant etablering i Mälardalsregionen.

/Kalle Lötberg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094