23948sdkhjf

Kylan kryddade turistupplevelsen

Hur har köldknäppen påverkat turismen i Västerbotten Lappland? En rundringning till turistbyråer och destinationer i länet visar att många utländska turister ser extrem kyla som en extra krydda under sina besök.
– Ingen har klagat på att kylan är begränsande, tvärtom, säger Bo Brydsten vid Vindelälvens Turistbyrå i Sorsele.

– En schweizisk besökare värmde inte ens upp huset han bodde i. Rullade bara ut sovsäcken och sov i minus 30 grader.

Det har varit
en ovanligt kall vinter. Termometern i Västerbotten Lappland har inte sällan visat mellan minus 20 och minus 30 grader. Vad tänker besökarna, inte minst de utländska, när de möts av en sådan sträng kyla?

– Våra utländska gäster tycker att det är häftigt när det är svinkallt, det upplevs som något spännande som de kan berätta om när de kommer hem. En del brukar faktiskt fotografera termometern när det är 20-30 grader, säger Lisbeth Brax-Olofsson , som driver hundspannsföretaget Hedlunda Husky i Överklinten, Robertsfors.

Runt 70 procent av företagets kunder är utländska.

Per Wilhelmsson på Umeå Turistbyrå säger att de flesta verkar beredda på att det ska vara riktigt kallt och har kläder därefter.

– Men visst har vi sett en del roliga utstyrslar, italienare och fransmän som kommit utan mössa och försökt värma sig genom att ha halsdukar på huvudet, säger han.

– Klart att kylan upplevs som exotisk bland många utländska besökare som inte alls är vana vid de temperaturer som vi haft här i vinter, säger Anna Lindfors på Skellefteå Turistbyrå.

– Vi brukar informera om skillnaderna mellan torr och våt kyla, hur man bäst klär sig och tipsa om att till exempel undvika att tvätta och smörja in ansiktet när det är extremt kallt.

Birgitta Corin , som driver Tärnaby Fjällhotell, menar att det går att vända kylan till något positivt:

– Om den extrema kylan håller i sig bara under en till två dagar kan den till bli en tillgång. Man kommer ner i varv och kan till exempel ta en promenad på isen om liftarna inte går, säger hon.

– Utländska besökare tycker ofta att det är spännande när det är kallare ute än i frysboxen. En fördel är också att det ofta är väldigt klart och vackert ute när det är riktigt kallt.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078