23948sdkhjf

Unika resmål på Stockholmsmässa

Vildmarksmässan och Svenska Flugfiskemässan inspirerar besökarna att vilja vidga sina vyer. Här finns resor till såväl exotiska platser som Madagaskar, som till närmare destinationer som Jämtland och Härjedalen som kan stoltsera med sin fantastiska femte årstid: Vårvintern.
Mässorna pågår 10-13 mars på Stockholmsmässan.

– Vi vill inspirera till både långa och korta resor och kan i år presentera ett unikt utbud, säger projektledare Erik Rådström .

Prylar, platser och upplevelser är områden som lyfts fram på årets mässa, där platser och upplevelser ges mer utrymme än tidigare år. Utbudet är brett med allt från äventyrsupplevelser i storstaden till möjligheten att följa med äventyraren Ola Skinnarmo till Nordpolen.

Under Vildmarksmässan och Svenska Flugfiskemässan kommer över 100 seminarier att presenteras, där flera handlar om unika platser. Seminarierna är kostnadsfria för alla nyfikna besökare.

Thabela Travel lanserar en helt ny naturexpedition till den unika ön Madagaskar. Genom sin isolering har ön utvecklat arter av djur och växter som inte går att finna någon annanstans i världen.

De mest kända är de förföriska lemurerna. De som har besökt Skansen brukar tycka att de nyfiket närgångna lemurerna är den absoluta höjdpunkten.

Thabela Travel organiserar även rundresor till Nya Zeeland och Söderhavet. Nya Zeeland har blivit en mycket populär destination under senare år, inte minst på grund av Sagan om Ringenfilmerna.

Under rundresorna kommer deltagarna i närkontakt med maorier som stolt berättar om sin kultur. I de omkringliggande turkosblåa vattnen finns många paradisöar att upptäcka, exempelvis Cooköarna.

Fjärran från Söderhavets turkosblå vatten ligger det karga men vackra Grönland. Östgrönland är en av Grönlands mest okända hörn och livet här är så långt från storstadsstress man kan komma. Här erbjuder företaget Grönlandsresor den unika möjligheten att bo hos en familj i byn Kuummiut med knappt 400 invånare.

Deltagarna får lära känna Grönland på djupet och får uppleva hur det är att leva i ett samhälle där man lever efter naturens förutsättningar.

Två namnkunniga äventyrare som organiserar egna resor till Svalbard och Arktis är Ola Skinnarmo och Vera Simonsson, vilka båda utsågs till Årets Äventyrare på Vildmarksmässan förra året i den manliga respektive kvinnliga kategorin.

De som föredrar att vandra på hög höjd kommer att få många tips på Vildmarksmässan. Läs och Res organiserar vandringar genom några av de mest isolerade dalarna i Himalaya, på stigar som i århundraden trampats av jakkaravaner.

Pathfinder Travels introducerar en medellätt vandring upp till Annapurna Base Camp i Nepal. Här ges möjlighet till närkontakt med 8 000-meterstoppar även om vandringen inte överstiger 400 meter. Vandringsstigarna slingrar sig genom små byar och man kommer i kontakt med många olika slags kulturer.

Gränslösa Resor erbjuder kvinnor i alla åldrar möjligheten att vandra i det storslagna Himalaya, tillsammans med kvinnor från hela världen. Unikt för resan är att alla bärare är avlönade kvinnor som utbildar sig till guider.

Läs och Res erbjuder ett lite mer fartfyllt alternativ till apostlahästarna: motorcykel. På en klassisk Royal Enfield 500CC går resan under 21 dagar genom bergslandskap i Himalaya, över höga pass och genom ödemarker till Ladakh, Srinagar, Sikhernas heliga stad Amritsar och Dalai Lamas exilhuvudstad i Dharamsala. En erfaren färdledare kör först och en följebil med mekaniker och reservdelar åker efter.

För de allra mest äventyrliga finns ett stort utbud av klättringsresor. Adventure Lovers organiserar klättringsexpeditioner till bland annat tre berömda och spektakulära bergstoppar, Island Peak, Mera Peak och Lobuche Peak.

De organiserar även klättringsäventyr i hjärtat av Himalaya till berget Island Peak, samt vandringar på Bhutan trek, en fotvandring som av många anses vara en av de mest spektakulära vandringarna i Himalayamassivet.

För dem som känner för en äventyrsresa på lite lägre höjd erbjuder flera företag vinteräventyr i Svenska fjällen. Utbudet av aktiviteter är inte mindre stort: Här finns möjlighet att prova på isklättring, hundspann, snöskotersafari, parasail, offpist och mycket mer.

Jämtland och Härjedalen marknadsför sin femte årstid, den så kallade vårvintern, som är de flesta länsbors absoluta favorittid på året. Destinationerna visar sig från sina bästa sidor och det finns mängder av platser att besöka för skid- och skridskoåkning av hög klass.

Inte sällan är dagarna dessutom förgyllda med strålande sol som värmer gott under kaffepausen i backen eller på isen. Vårvintern är en speciell tid som öppnar möjligheten för många aktiviteter med allt från adrenalinfylld skidåkning till hundspann och snökiting.

Att fjällvandra längst Kungsleden är en härlig upplevelse både för nybörjare och mer erfarna. Stugor för övernattning finns lokaliserade längs med hela leden. Abisko – Kebnekaise är en ny guidebok från Calazo Förlag som bland annat innehåller intressant information om fjällens natur och praktiska tips till nybörjaren.

Samma förlag lanserar åtta nya fjällkartor som är anpassade för nybörjare. Det är en ny kartsatsning där utsnitten trycks på materialet Tyvek . En Tyvekkarta går inte sönder av att den viks flera gånger och den går att tvätta av under rinnande vatten.

Den som är intresserad av fiske kommer att få massor av tips om bra destinationer för olika typer av fiske. Borrsjöån i östra Dalarna erbjuder till exempel ett unikt flugfiske efter regnbåge och öring.

Äventyret kan även upplevas på betydligt närmare håll. Gunnar Andersson, som har skrivit en ny guidebok i samarbete med föreningen Sörmlandsleden hävdar att vandringar i Stockholmsnära terränger är mer krävande än vi tror.

Frilufsfrämjandets nybildade Region Mälardalen kommer till Vildmarksmässan för att informera om kajakpaddling och vandringar i Mälardalsregionen.
Äventyret behöver inte vara långt borta. Det börjar på Vildmarksmässan och Svenska Flugfiskemässan.

Många av resmålsutställarna håller föredrag om sina destinationer på Vildmarkscaféets scen och i seminariumsalarna.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.766