23948sdkhjf

Icehotel även på sommaren

För första gången någonsin kan du nu uppleva känslan av Icehotel även under sommaren. En mindre version av världens coolaste hotell byggs just nu upp inne i Art Center i Jukkasjärvi och öppnar då midnattssolen bjuder på 100 ljusa dygn i följd.
– Många sommarresenärer frågar var Icehotel är och vi har förklarat att det är förgängligt. Nu möter vi våra gästers önskemål om att få sova i en issvit året om, säger Yngve Bergqvist , grundare av Icehotel.

Icehotel, världens första hotell byggt av snö och is, får nu en lillasyster även sommartid. Den 10 juni öppnar nämligen en mindre version av Icehotel i den lilla byn Jukkasjärvi, 200 kilometer norr om Polcirkeln.

Vintertid är hotellet 5 500 kvadratmeter stort och rymmer 60 rum; de så kallade Art-sviterna, Isrummen och Snörummen.

Sommartid blir Icehotel istället 120 kvadratmeter stort och erbjuder tre Art sviter, en Absolut Icebar och plats för gäster att prova på isskulptering.

Arbetet har redan startat, och det mitt under högsäsong. Bakom byggnationerna står Icehotel Production och Art & Designgruppen.

– Vi bygger tre olika Art sviter som var och en har sin egen karaktär, precis som på vintern. Kristallkronesviten och Pelarsviten förmedlar båda något av det mest karaktäristiska, det som många människor själva har upplevt här eller sett i media, säger Sofi Ruotsalainen , Designer och Koordinator i Art & Designgruppen.

Den tredje sviten , Arktikos 2, blir en efterföljare till Arktikos som just nu finns på Icehotel och är designad av konstnären AnnaSofia Mååg.

– I Arktikos 2 kommer gästerna att på nära håll få uppleva isbjörnens verkliga storlek och sova hos dem, under stjärnbilderna Ursa Major och Ursa Minor – Stora och Lilla Björn, berättar AnnaSofia Mååg .

Lillasystern till Icehotel kommer att återfinnas omgiven av flera tusen ton gigantiska isblock inne i Art center, en av de två stora lagerhallarna i Jukkasjärvi, där inomhustemperatur alltid ligger på fem minusgrader.

Icehotel har rum och stugor både vinter och sommar och från juni till september driver man dessutom STF Vandrarhem Jukkasjärvi.

Gästerna kan därför välja att sova en natt kallt och flera nätter varmt, precis som på vintern. Men i stället för hundspannsturer, skoteräventyr och liknande står i stället forsränning, paddling, vandring, jakt, fiske och midnattssolsaktiviteter på schemat.

– Det känns roligt att börja arbeta med något nytt och annorlunda, säger Sofi Ruotsalainen.

– Vi har många gäster som kommer hit under sommaren och gärna vill uppleva känslan av Icehotel. Nu kan de se fram emot att bli de första att ta del av Icehotel på sommaren.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062