23948sdkhjf

Berlinspårvagnar i Norrköping

Den här veckan kommer Norrköpings senaste spårvagnstillskott att synas i staden. Under vecka 11, sätts de in i ordinarie trafik, dessvärre är vagnarna inte tillgänglighetsanpassade.
Totalt har Norrköping fått sex begagnade vagnar från Berlin. Tre anlände torsdagen 27 januari och resterande tre den 2 februari. De är byggda 1988 och totalrenoverades i mitten på 90-talet.

– Det här är en överenskommelse som Norrköpings kommun, Bombardier och Stockholm har gjort. Norrköping får de här sex vagnarna mot att två av våra M06-vagnar, som i dag är i Stockholm, lånas ut längre tid än vad som först var avtalat. Ekonomiskt sett kostar det här inte någonting extra för Norrköpings kommun, säger Leif Lindberg , teknisk chef.

En tillfällig lösning
Orsaken till att de sex vagnarna från Berlin snart intar Norrköpings gator är främst att leveransen av de tio stycken M06-spårvagnarna som kommunen köpte 2009 är försenade. De tre första vagnarna skulle ha kommit till Norrköping i december 2010 men eftersom fabriken i Tyskland råkade ut för en översvämning försenades leveransen. De tre första vagnarna beräknas istället kunna levereras först till sommaren. Resterande sju vagnar kommer att anlända och sättas i trafik efterhand och samtliga tio vara på plats under våren 2012. Men till dess behöver kommunen tillfälligt täcka upp vagnbristen.

De sex Berlinvagnarna körs sammankopplade två och två vilket innebär att det blir tre spårvagnståg som sätts i trafik. Allt eftersom M06:orna anländer från fabriken och börjar rulla kommer Berlinvagnarna plockas bort ur trafiken men finnas kvar i vagnflottan som reservvagnar.

Tyvärr är den här vagnmodellen inte tillgänglighetsanpassad. De saknar låggolv vilket kan göra det svårt för dig med funktionsnedsättning eller som reser med barnvagn att åka med. För att försöka göra det bästa av situationen kommer minst varannan tur i trafiken ha tillgänglighetsanpassade vagnar med låggolv. För dig som passagerare innebär det att du får vänta på nästföljande spårvagn om du inte kan ta dig ombord på den första vagnen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063