23948sdkhjf

Folkabussen är tillbaka eldriven!

Volkswagen visar en studie av en ny kompakt minibuss på ren eldrift under bilsalongen i Genéve. En alternativ stortaxi i och omkring de större städerna.
Biltypen debuterade redan för 60 år sedan och kallades då T1, Transporter 1, eller kort och gott ”Bulli”. Nu är den tillbaka – eldriven och med plats för sex personer.

I Sverige är modellen mest känd som ”Folkabussen”. Idag har T1-orginalet blivit en ikon och uppskattas fortfarande av en stor skara fans världen över.

Den nya Bulli drivs av en elmotor, är utrustad med sex platser och har en infotainment-kontroll som styrs via en Ipad. Med detta koncept skapar VW en femte modell bredvid Caddy, Touran, Sharan och dess större motsvarighet Caravelle.

Tack vare ett mycket avancerat drivsystem visas Bulli upp i Genève som en ”nollutsläppsbil”. Effekten i elmotorn ger 85 kW och imponerande 270 Newtonmeter. Den tysta motorn förses med energi från ett litium-jon-batteri med en maximal lagringskapacitet på 40 kWh. Denna kombination möjliggör körning med avstånd på upp till 300 km. Den nya Bullin accelererar från 0 till 100 km/h på 11,5 sekunder och toppfarten är 140 km/h (elektroniskt begränsad). Det nya Folkabuss-konceptet kan även komma att omfattas av Volkswagens bensin- och dieselmotorer som alternativ.

Den nya upplagan av Bulli är 3,99 meter lång, 1,75 meter bred och 1,70 meter hög. T1 var något längre, men smalare. Med en hjulbas på 2,62 meter utnyttjar Bulli den totala längden mycket bra. Slående här är också den relativt stora spårvidden (1,50 m fram och bak) i förhållande till karossens bredd.

De yttre och mellersta sittplatserna i den främre bänken kan fällas ned (2/3 split), det bakre sätet däremot kan helt stuvas undan vilket ger en lastkapaciteten på 1 600 liter. Dessutom kan sätessystemet omvandlas till en stor liggande yta med bara ett par manuella rörelser. Detta förvandlar den kompakta MPV:n till en kompakt husbil – den perfekta följeslagaren för en weekendresa. /TC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062