23948sdkhjf

Många osäkra på rondellregler

Det råder osäkerhet kring flera trafikregler. Svårast tycks det vara med rondellerna, enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa.
Högerregeln och vilka trafikregler som gäller vid övergångsställen känner en majoritet av svenska bilförare till. Men drygt var tredje bilförare är osäker på när blinkers skall användas i rondell och två av tio vet inte att man endast får använda vänster körfält vid omkörning på motorväg. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.

Undersökningen, där 1010 svenskar intervjuades, visar att mer än var tredje svensk (37 procent) är osäker på när blinkers måste användas i rondell. Osäkerheten är störst i storstäder, där tror knappt hälften (45 procent) att man antingen måste blinka både vid infart och vid utfart ur en rondell, enbart vid infart, eller att man aldrig måste blinka i en rondell.

– Det har blivit vanligare med rondeller i Sverige och det är viktigt att man som bilist känner till vilka regler som gäller. Enligt trafikförordningen måste man bara blinka vid utfart ur rondellen, men vår undersökning visar att det finns en osäkerhet kring regler i rondeller och det är även vad vår erfarenhet säger oss. För den som behöver fräscha upp minnet finns några enkla tips att tillgå, på Transportstyrelsens hemsida finns det exempelvis en bra guide, säger Andreas Sand , ansvarig för motorförsäkring på Trygg-Hansa.

Högerregeln är självklar
Trygg-Hansas undersökning visar att osäkerhet även gäller på motorvägen. 2 av 10 svenskar med körkort tror att man antingen får köra om i vilket körfält som helst eller att man får köra om i högerfilen om fordonet framför kör riktigt sakta i vänsterfilen. Enligt trafikförordningen får dock endast vänster körfält användas vid omkörning på motorväg**.

Övriga trafikregler känner svenska förare till bättre. 96 procent av dem är införstådda med vad högerregeln innebär och 95 procent är medvetna om att en bilist och cyklist måste lämna företräde åt gående på övergångsställen.

– Överlag har svenskar bra kunskap om grundläggande trafikregler, som exempelvis högerregeln. Samtidigt är det oroväckande att så många som 20 procent av Sveriges bilister inte vet hur de skall köra om på motorvägen. Under vinterhalvåret är det halt vilket innebär att man som förare måste vara extra vaksam på vägarna. Bristfällig kunskap och osäkerhet kan leda till olyckor som med rätt vetskap hade kunnat minskas i antal, säger Andreas Sand.

FAKTA/Några viktiga trafikregler
* Blinkers skall alltid användas i rondell, dock krävs det bara att man blinkar vid utfart ur rondellen
* Cyklister och bilister måste lämna företräde åt en gående på ett övergångsställe utan trafikljus
* Tänk på dina medtrafikanter, ge alltid tecken vid filbyte
* Håll hastighetsbegränsningarna
* Håll avstånd till framförvarande bil
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062