23948sdkhjf

Trafikverket utreder utökad spårkapacitet

Regeringen har beslutat om att ge Trafikverket i uppdrag att utreda behovet av ökad kapacitet i järnvägssystemet. 
Utgångspunkten ska tas i den nu gällande nationella planen och de regionala planerna för utveckling av transportsystemet. Trafikverket ska också lämna förslag till effektivisering och kapacitetshöjande åtgärder som kan vidtas för att tillgodose kapacitetsbehovet.
- Det är inte okej och långsiktigt hållbart att människor inte ska kunna ta sig till och från jobb och studier, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Eller att näringsliv och industri inte kan ha tillförlitliga transporter.
Aspekter som särskilt ska belysas är identifieringen av flaskhalsar, behov av följdinvesteringar i andra delar av transportsystemet, i vilken mån ekonomiska styrmedel kan bidra till ett effektivare järnvägssystem samt hur drift och underhållsåtgärder kan bidra till en effektivitetsökning.
Trafikverket ska också identifiera vilka kapacitetshöjande åtgärder i järnvägssystemet som ger den samhällsekonomiskt effektivaste lösningen för att nå ett långsiktigt hållbart transportsystem.
- Förbättringar måste kunna ske på såväl kort som medellång och lång sikt, säger Catharina Elmsäter-Svärd. Därför ska trafikverket återrapportera vad som kan göras 2012-2015, 2016-2021 och efter 2021.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078