23948sdkhjf

Allt fler bussar i Sverige

Nu ökar antalet bussar i Sverige igen. Försäljningen går kraftigt uppåt, speciellt vad gäller miljöanpassade bussar, det visar färsk statistik från Svenska Bussbranschens Riksförbund, BR.
Den svenska ”medelbussen” är en drygt 6 år gammal flerfärgad Volvo som kör cirka 5 779 mil per år. Totalt fanns 13 866 bussar i yrkesmässig trafik i Sverige vid årsskiftet, och tillsammans körde de drygt 6 miljarder personkilometer. Detta och mycket mer aktuell fakta finns att läsa i rapporten ”Statistik om bussbranschen 2011” som Svenska Bussbranschens Riksförbund (BR) publicerade 14 mars.

Rapporten ger en bild av hur den svenska bussbranschen ser ut med avseende på bussar, bussföretag, bussförare, busstrafik och bussresenärer med
mera. Även siffror om trafiksäkerhet och miljö finns med i rapporten. I de svenska bussarna dominerar kvinnor och ungdomar, som främst nyttjar
bussen för att ta sig till och från arbete och skola. Sett till antalet resor som faktiskt görs med kollektivtrafik står bussen för över 50 procent.

Svenska bussföretag sysselsätter cirka 30 000 personer, till största delen bussförare. Den svenska bussförarkåren består till 85 procent av män och en
tredjedel av förarna är 55 år eller äldre. Bussbranschen är en småföretagarbransch – endast 13 företag i branschen har mer än 100 anställda. De svenska bussarna blir allt mer miljöanpassade, trafiksäkra, handikappanpassade och är involverade i få olyckor.

I den upphandlade kollektivtrafiken var i fjol över 81 procent av alla bussar utrustade med bälten, drygt 48 procent hade alkolås och 78 procent hade rullstolplatser. Ungefär 20 procent av bussarna i den upphandlade trafiken drevs i fjol med förnyelsebara bränslen och den svenska bussflottan blir allt renare och släpper ut allt färre skadliga ämnen. Biobränsleanvändningen har haft en kraftig utveckling framåt och framför allt har antalet biogasbussar ökat.

– Vi har samlat nyckelfakta om branschen så att vi på ett enkelt sätt kan ge svar på många av de frågor som vi får och samtidigt ge en god överblick över hur den svenska bussbranschen faktiskt ser ut Just nu finns det extra stort intresse från allmänheten, tack vare ökat miljöfokus i samhället, den nya kollektivtrafiklagstiftningen och branschens samlade initiativ för att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel. Det ställs allt högre krav på bussens
funktioner och miljöpåverkan, inte minst i den upphandlade busstrafiken och i rapporten kan vi se resultatet av förändringsarbetet, säger Anna Grönlund , förbundsdirektör på BR.

Rapporten finns tillgänglig på www.bussbranschen.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095