23948sdkhjf

Norrköping får biogasbussar

Ett nytt avtal har tecknats mellan Svensk Biogas och Nobina, ÖstgötaTrafikens entreprenör i Norrköping. Det femåriga avtalet omfattar fordonsgas till 34 nya biogasbussar.
Svensk Biogas bygger just nu en ny kompressorstation och tankningsramp vid bussdepån på Rälsgatan för att kunna uppfylla avtalet som träder i kraft i juni i år. Därmed kommer busstrafiken i Norrköping att få lägre miljöpåverkan.

– Avtalet innebär en stor miljövinst för Norrköpingsborna. Tack vare att 34 bussar övergår från diesel- till gasdrift minskas koldioxidutsläppen med cirka 3 400 ton per år. Svensk Biogas egen gasmarknad i Norrköping ökar i och med det här avtalet till ungefär det dubbla, säger Stellan Jacobsson , vd på Svensk Biogas.

För att möta den ökade efterfrågan bygger Svensk Biogas även ut biogasanläggningen på Händelö med ytterligare en rötkammare, vilket innebär en fördubbling av produktionskapaciteten. I anläggningen kan restprodukter från industri och samhälle, som till exempel matavfall, komma till nytta som fordonsbränsle.

Östgötatrafiken, där Nobina är en av entreprenörerna, har beslutat att all trafik som upphandlas i Östergötland ska drivas av förnyelsebara bränslen senast under 2015. Det nya avtalet med Svensk Biogas utgör ett viktigt steg för att nå målet.

– Vi vill erbjuda en lokaltrafik som ger så lite påverkan på miljön som möjligt och biogas är idag det absolut bästa sättet att minimera utsläppen. Samtidigt jobbar vi hårt för att minska miljöbelastningen från tvätthallarna genom en varsam kemikaliehantering och återvinning av tvättvatten. Med en effektiv trafikplanering kan vi dessutom få ett bättre resursutnyttjande, säger Lukas Bernspång , affärsutvecklingschef på Nobina.

Svensk Biogas i Linköping AB producerar och distribuerar biogas i Östergötland, Södermanland och Närke. Vi äger och driver flera publika gasmackar runt om i regionen och driver produktionsanläggningar i Linköping och Norrköping.

Nobina Sverige finns idag på 100 platser runt om i landet med 5000 engagerade medarbetare som arbetar för att förenkla människors vardagsresor. Varje år har vi mer än 200 miljoner påstigande kunder i den linjelagda, offentliga busstrafiken. Det betyder att nästan var tredje bussresa i Sverige sker med Nobina.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062