23948sdkhjf

Total påstigning i Göteborg

Nu är det tillåtet för resenärer att gå på genom alla dörrar på bussarna i Göteborgs stadstrafik. Därmed blir det kortare hållplatsstopp och bättre trafikflöde tror Västtrafik.
Den nya ordningen betyder att påstigningen blir snabbare, eftersom inte alla behöver stiga på fram för att visa färdbeviset, utan också kan använda kortläsare bak i bussen. Busstoppen blir kortare och effektivare, enligt Västtrafik. Sedan flera år har resenärerna på spårvagnar och stombussar gått på genom alla dörrar. När det gäller övriga bussar har resenärerna däremot varit hänvisade till framdörrarna för att förarna ska kunna kontrollera färdbevisen. Men nu är den tiden historia och därmed är det formellt sett fritt fram att använda alla dörrar på samtliga bussar i Göteborgs stadstrafik.

Halverade uppehållstider vid hållplatserna
– Genom att öppna samtliga dörrar kan vi halvera uppehållstiderna vid hållplatserna. Flödet i stadstrafiken blir betydligt bättre och våra resenärer får en snabbare resa och slipper köa för att stiga på bussen. Många resenärer har dessutom tidigare upplevt det som förvirrande att visa färdbevis för förarna i stadstrafiken men inte behöva göra detta på spårvagnar och stombussar, säger Hugo Lepik , affärsområdeschef för Göteborgs stadstrafik.

Med ökat resande har långa uppehåll vid hållplatserna medfört störningar i trafiken. Främst sker detta i centrala lägen och på hårt belastade hållplatser där både spårvagns- och busstrafik ska samsas om utrymmet, exempelvis i Brunnsparken. Att snabba på påstigningen spelar därför en viktig roll för ökad framkomlighet.

Rätten att gå på genom alla dörrar gäller tills vidare de linjer som endast går inom Göteborgs kommungräns samt på linjerna 37 och 38 till Kungälv. På alla andra busslinjer med start- och ändhållplats i en annan kommun ska resenärerna fortfarande gå på genom framdörren – även om resan bara sker inom Göteborg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094