23948sdkhjf

Förbifart Stockholm får grönt ljus

Högsta förvaltningsdomstolen har i en dom under torsdagen fastställt regeringens beslut den 3 september 2009 att tillåta byggandet av motorvägen Förbifart Stockholm mellan Kungens Kurva och Häggvik.
Regeringens beslut innebär att regeringen med stöd av 17 kap. miljöbalken tillåter att vägen byggs inom en korridor som pekas ut i beslutet. Vägen ska till stor del gå i tunnlar. Vägens exakta sträckning inom korridoren ska bestämmas senare.

Domen har meddelats i ett mål om rättsprövning. En rättsprövning kan ske av vissa beslut av regeringen på ansökan av enskilda som berörs av beslutet och av miljöorganisationer. Rättsprövningen innebär att domstolen prövar lagligheten av regeringens beslut. Någon bedömning av beslutets lämplighet görs alltså inte. Högsta förvaltningsdomstolen ska upphäva regeringens beslut om

. beslutet strider mot någon rättsregel på det sätt som sökandena angett eller
. det klart framgår av omständigheterna att beslutet på annat sätt strider mot någon rättsregel.

I detta fall ansökte några fastighetsägare på Lovön och flera miljöorganisationer om rättsprövning. Högsta förvaltningsdomstolen fann att regeringens beslut inte stred mot aktuella rättsregler.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078