23948sdkhjf

Enskilda väghållare får 95 miljoner extra

Trafikverket ger 95 miljoner kronor extra till enskilda väghållare efter två hårda vintrar som inneburit mer snöröjning än normalt.
– Det är en stor och viktig insats att hålla de mindre vägarna farbara så att hela Sverige kan leva och utvecklas. Därför prioriterar vi på Trafikverket att öka det statliga bidraget med den extra vinterpengen, säger Björn Östlund , chef för Trafik på Trafikverket.

Sammanlagt finns 7 600 mil enskilda vägar som anses så viktiga att väghållarna får statliga bidrag till drift och underhåll. Därutöver finns ytterligare 36 000 mil enskilda vägar utan bidrag, till exempel småvägar till enskilda fastigheter.

Det finns 23 000 väghållare i Sverige, vilket alltså betyder att de flesta vägar är mycket korta. Det visar sig även i fördelningen av den extra vinterpengen. De flesta får ett tillskott på mellan 1 000 och 10 000 kronor, men ett antal väghållare får 50 000 kronor eller mer. Fördelningen av pengarna grundar sig även på hur viktig vägen anses vara enligt fastställda bedömningskriterier.

– Trafikverkets uppgift är att värna om alla fyra trafikslagen och att resan eller transporten fungerar hela vägen. I det systemet är våra minsta vägar en viktig del för att helheten ska fungera väl, säger Björn Östlund.

Med den extra vinterpengen innebär det att det statliga bidraget i år till enskilda vägar totalt uppgår till 1,1 miljarder kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094